Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hör ljudet från den kubanska "ljudattacken"

Relationen mellan USA och Kuba har blivit kylig efter att den amerikanska ambassaden i Havanna drabbats av en "ljudattack". Ljudet ska inte vara farligt, men kan uppfattas som extremt obehagligt.

Naglar mot en griffeltavla. Ljudet av frigolit. Att skära för djupt i din tallrik med en kniv. Det finns många ljud som kan trigga ett extremt obehag och kan uppfattas som väldigt störande. 

Efter rapporter om ljudattacker mot den amerikanska ambassaden i Havanna på Kuba har nyhetsbyrån AP fått tag på ljudet som ska ha använts i attackerna. Ljudfilen har blivit förstärkt digitalt för att reducera mängden brus och öka volymen på själva ljudet. Man vet i nuläget inte vad som har orsakat ljudet, men det ska ha spelats upp i vad som beskrivs som extremt hög volym.

LÄS MER: USA skickar hem 15 kubanska diplomater

Efter de påstådda attackerna har debatten rasat om huruvida man faktiskt kan ta fysisk skada av obehagliga ljud. I klippet nedan kan du avgöra själv. 

Flera skadade

Det ska ha varit i slutet av 2016 som flera anställda på den amerikanska ambassaden började klaga på nedsatt hörsel, illamående, huvudvärk och balansrubbningar.

Minst en person ska ha behövts vårdas på sjukhus efter ljudattacken.

LÄS MER: Fler larm om "ljudattacker" på Kuba

En person som blivit utsatt för attacken har bekräftat för AP att det är det specifika ljudet som man hört i Havanna. 

Mest läst