Högt valdeltagande väntas i Nederländerna

Det ovanligt jämna valet i Nederländerna spås också bli ovanligt välbesökt. Efter sex timmars röstande var valdeltagandet sex procentenheter högre än vid det senaste valet, visa tidiga vallokalsundersökningar.

ANNONS
|

Efter att vallokalerna hade varit öppna i strax över sex timmar i Nederländerna beräknades valdeltagandet till 33 procent, uppger Reuters. Vid samma tidpunkt vid valet 2012 var deltagandet betydligt lägre, och låg på 27 procent. Den gången var det slutgiltiga valdeltagandet 74,6 procent.

Valet i Nederländerna är ovanligt jämnt i år, och en handfull olika partier har möjligheten att bli största parti. Långa koalitionsförhandlingar lär vänta oavsett valresultat, enligt statsvetaren Nienke Bos vid universitetet i Leiden.

- Alla partier kommer att försöka hålla sina alternativ öppna, säger hon till Reuters.

ANNONS

Finansminister Jeroen Dijsselbloem har till och med flaggat för att den nuvarande regeringen kan sitta kvar tills vidare i en hel mandatperiod, i väntan på en ny uppgörelse.

Bred koalition?

Svårigheterna beror bland annat på att valet väntas bli så jämnt. Inget enskilt parti tros ens komma upp i 20 procent av rösterna. Däremot finns fem partier på mellan 10 och 18 procent och ytterligare minst sex stycken med god chans att ta plats i parlamentet, enligt opinionsundersökningar.

- Många väljare bestämmer sig sent och när det bara skiljer några procentenheter mellan partierna kan det spela väldigt stor roll. Det kommer att bli väldigt många partier i parlamentet, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitet, till TT.

Eftersom samtliga dessutom redan sedan länge avvisat en koalition med hätskt islam- och EU-fientlige Geert Wilders och hans Frihetspartiet (PVV) faller en tänkbar partner bort redan på förhand.

Bland de kvarvarande finns sedan varken till höger eller vänster någon given tillräcklig mängd för att enkelt skapa en majoritetskoalition. Minst fem partier lär behövas för att komma någon vart – och även i det fallet måste rimligen kristdemokratiska CDA och miljöpartiet Groen Links vara redo att sätta sig i samma båt.

ANNONS

- Det är inget ovanligt fenomen. Nederländerna har alltid koalitionsregeringar och är duktiga på det. Det finns en anda av att samarbete och kompromiss är viktigt, men det är klart att det kan bli krångligt den här gången, bland annat eftersom Frihetspartiet kommer att bli uteslutet, säger Blombäck.

- Det brukar gå, men vi ska nog räkna med att det kommer att ta några månader.

Wilders – rubrikernas man

Splittringen gör att Wilders kan känna optimism, även om han inte bjuds in till regeringssamtalen.

- Alternativet är en koalition med fyra, fem eller kanske sex partier. En sådan koalition kommer att vara väldigt instabil och inte hålla särskilt länge, sade han till journalister och anhängare på ett kampanjmöte i Breda i förra veckan.

ANNONS

Wilders och Frihetspartiet kan mycket väl bli valets största, vilket skapat stora rubriker framför allt utanför landets gränser. Inne i Nederländerna är uppmärksamheten kring Wilders inte alls lika dramatisk.

- Den överväldigande majoriteten av holländarna röstar inte på honom, konstaterar statsvetaren Kristof Jacobs vid universitetet i Nijmegen och noterar att Wilders storlek trots allt är relativ.

- Om alla är dvärgar och du är den största dvärgen så tror folk allt som oftast att den största dvärgen är en jätte, säger Jacobs till Reuters.

Haag, TT:s korrespondent

Fakta: Valet i Nederländerna

Onsdagens val gäller samtliga 150 mandat i det nederländska parlamentets underhus. Platserna fördelas med partilistor i proportionella val utan spärrgräns, vilket traditionellt gjort det enkelt även för små partier att bli representerade. I det senaste valet, i september 2012, tog sig elva partier in i parlamentet.

Regeringen utgörs för tillfället av de två största partierna i valet 2012, liberala Folkpartiet (VVD) och socialdemokratiska Arbetarpartiet (PVDA). Premiärminister är VVD-ledaren Mark Rutte, som även ledde en minoritetsregering 2010–12, i allians med Kristdemokraterna (CDA) och med Geert Wilders och dennes invandrings-, islam- och EU-fientliga Frihetspartiet (PVV) som stödparti.

Vallokalerna håller öppet mellan klockan 7.30 och 21.00.

Fakta: De fem stora

Opinionsmätningar tyder på att parlamentsvalet i Nederländerna blir en tät kamp mellan framför allt fem partier:

* Folkpartiet (VVD) är ett liberalt, frihandels- och EU-vänligt parti under ledning av Mark Rutte (född 1967), som varit premiärminister sedan 2010. Har på sistone skärpt tonen mot invandrare som inte vill integreras.

* Frihetspartiet (PVV) är skarpt EU- och islamfientligt under ledning av Geert Wilders (född 1963). Samarbetar med bland andra franska Marine Le Pens Nationella fronten.

* Kristdemokraterna (CDA) leds av Sybrand Buma (född 1965) som fått partiet att växa igen efter ett katastrofval 2012. Klassiskt högerparti, som dock ogillar EU:s Ukraina-avtal.

* D66 är ett socialliberalt parti, starkt EU- och invandringsvänligt, under ledning av Alexander Pechtold (född 1965). Har vuxit stabilt på senare år och hoppas göra sitt bästa val sedan 1990-talet.

* Groen Links är ett miljöparti med dragning åt vänster. Partiledaren Jesse Klaver (född 1986) har gjort succé i årets valkampanj och lär föra partiet till dess särklass bästa val hittills.

Ytterligare minst fem partier – framförallt vänsterpartiet SP och socialdemokratiska PVDA – lär ta plats i parlamentet.

ANNONS