Alexander Stubb (till vänster) och Manfred Weber kämpar om att bli kristdemokratiskt konservativa EPP:s toppkandidat i nästa års EU-val.
Alexander Stubb (till vänster) och Manfred Weber kämpar om att bli kristdemokratiskt konservativa EPP:s toppkandidat i nästa års EU-val.

Högerkamp i Helsingfors om EU:s framtid

En finländsk Iron Man eller en bayersk gitarrist? Någon av dem kan mycket väl bli EU:s samlade ansikte utåt redan om ett drygt halvår. Alexander Stubb och Manfred Weber kämpar om att bli nästa kommissionsordförande i EU.

ANNONS
|

En rak omröstning på torsdagen avgör nomineringskampen inom Europeiska folkpartiet (EPP) mellan 50-årige Stubb och 46-årige Weber.

Den som vinner förs fram som partiets toppkandidat i EU-valet den 23–26 maj och blir därmed huvudfavorit till att ta över från Jean-Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen.

Stubb – med en rad ministerposter, maratonlopp och Iron Man-tävlingar på meritlistan – har visserligen hemmaplan i och med att valet sker på kristdemokratiskt konservativa EPP:s kongress i Helsingfors.

Ändå är det Weber – som i sin ungdom spelade gitarr i rockbandet Peanuts i södra Bayern – som är favoriten, offentligt uppbackad av bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

ANNONS

- Det är som Finland mot Tyskland i fotboll, skojade Stubb själv i en intervju med tyska Süddeutsche Zeitung för några veckor sedan.

Största partigruppen

Förkortningen EPP är måhända anonym och okänd för de flesta utanför EU-maskineriet. Ändå är det takparti för Europas alla stora högerpartier, från tyska CDU och franska Republikanerna till svenska M och KD.

EPP är klart största partigrupp i EU-parlamentet och har därmed ett automatiskt tungt inflytande på de beslut som fattas där. Att EPP-partier dessutom ofta dominerar medlemsländernas regeringar skapar ännu mera tyngd.

EU:s två tyngsta toppjobb innehas just nu av EPP-politiker – luxemburgske Juncker som kommissionsordförande och polske Donald Tusk som permanent rådsordförande. Mycket tyder på att samma sak kommer att gälla även efter EU-valet i vår och i så fall med Stubb eller Weber – eller båda två – som främsta namn.

Olika syn på Orbán

Bayraren Weber har på förhand skaffat sig ett brett stöd i framför allt Centraleuropa. Anhängarna hoppas att han kan hålla kvar mer konservativa partier i EPP-familjen, som exempelvis ungerska Fidesz och dess premiärminister Viktor Orbán. Kanske kan han till med locka över migrationsfientliga och EU-skeptiska väljare från allehanda populistpartier – även om han själv är en stark EU-vän.

ANNONS

- Jag är en stolt bayrare, gillar att vara tysk och är en övertygad europé. Och jag låter inte några populister intala mig att det inte går att kombinera, förklarade han tidigare i höstas.

Finländske Stubb är i sin tur betydligt mer liberal, uttalat kritisk mot Orbáns medlemskap i EPP och stöds främst av övriga Norden.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Manfred Weber och Alexander Stubb

Manfred Weber (född i Landshut 14 juli 1972) är sedan 2014 gruppledare i EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP, där bland andra svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Weber är utbildad ingenjör och tillhör bayerska kristdemokraterna CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU. Han blev ledamot i EU-parlamentet redan 2004, då han samtidigt var regional ordförande för CSU:s och CDU:s gemensamma ungdomsförbund, Junge Union. Sedan 2015 är han även en av CSU:s fem biträdande partiledare.

Alexander Stubb (född i Helsingfors 1 april 1968) har varit såväl statsminister (2014–15) som finansminister (2015-2016), utrikesminister (2008–11) och EU-minister (2011–14) i Finland. Han tillhör konservativa Samlingspartiet och har arbetat på den finländska EU-representationen i Bryssel och för EU-kommissionen. Sedan 2017 är han vice ordförande (en av sju) i Europeiska investeringsbanken (EIB). Pappa Göran är mångårig ishockeyledare, NHL-scout och krönikör i svenskspråkiga Hufvudstadsbladet.

Fakta: Så utses topposterna i EU

EU-kommissionens ordförande (för närvarande Jean-Claude Juncker) – föreslås av stats- och regeringscheferna med kvalificerad majoritet, "med hänsyn" till resultatet i senaste EU-val. Väljs sedan formellt av EU-parlamentet. Om stats- och regeringschefernas kandidat inte får majoritet i parlamentet måste ett nytt förslag läggas fram. Enligt EU-parlamentets syn på saken måste ordföranden vara en av de personer som förs fram som partigruppernas toppkandidater inför EU-valet.

Europeiska rådets permanente ordförande (för närvarande Donald Tusk) – utses av stats- och regeringscheferna med kvalificerad majoritet, utan insyn från parlamentet.

EU:s utrikeschef (för närvarande Federica Mogherini) – utnämns av stats- och regeringscheferna med kvalificerad majoritet och med godkännande från kommissionsordföranden. Ingår sedan i det godkännande som parlamentet formellt måste ge till hela den nya kommissionen.

ANNONS