Frankrikes president Emmanuel Macron på väg att skriva under den nya lagen i Élyséepalatset tidigare i veckan.
Frankrikes president Emmanuel Macron på väg att skriva under den nya lagen i Élyséepalatset tidigare i veckan.

Häver undantagstillstånd – två år efter dåden

Två år efter terrordåden i Paris häver Frankrike det undantagstillstånd som infördes efter attackerna, då 130 människor mördades och omkring 350 skadades. I stället träder en ny terrorlagstiftning i kraft.

ANNONS
|

Den nya terrorlagen ger bland annat myndigheterna utökade möjligheter att genomföra husrannsakningar och stänga ned moskéer och andra bönelokaler som ägnar sig åt att predika hat.

- Vissa befarar nu att vi kommer att släppa vår vaksamhet, men i själva verket är det tvärtom, säger Frankrikes premiärminister Édouard Philippe, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Undantagstillståndet har förlängts sex gånger, men löpte ut 1 november. Konservativa politiker har varnat för att den nya lagen inte är tillräckligt långtgående, medan människorättsgrupper och andra kritiker varnar för missbruk från polisens sida.

ANNONS

Enligt regeringen har undantagstillståndet hjälpt underrättelsetjänsterna att avvärja fler än 30 attacker. Den franske presidenten Emmanuel Macron sade på tisdagen att militanta islamister fortsätter att vara det största säkerhetshotet mot Frankrike.

Över 80 procent av fransmännen stödjer den nya lagstiftningen, enligt en undersökning som genomfördes i början av oktober.

TT

Fakta: Attacker i Frankrike

I januari 2015 dödades tolv personer i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet med al-Qaida respektive IS.

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste någonsin i sitt slag i Frankrike.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

I april 2017 – bara några dagar före första omgången i det franska presidentvalet – klev en man ur sin bil på paradgatan Avenue des Champs-Élysées i Paris och öppnade eld med automatvapen. En polis sköts ihjäl och ytterligare två skadades. IS tog på sig dådet.

I augusti 2017 körde en 36-årig man på sex franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.

I oktober 2017 knivmördades två kvinnor av en man vid järnvägsstationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällor "Allahu akbar" (Gud är större) medan attacken pågick.

ANNONS