Här hyllas våra fyrbenta vänner

I Nepal hålls årligen en fem dagar lång festival, för att fira ljuset. En av dagarna vigs helt åt våra fyrbenta vänner.

ANNONS
|

Under fem dagar pågår festivalen Tihar, även kallad Deepawali eller Yamapanchak, i Nepal och andra delstater i Indien. Tihar kallas också för ljusets festival, då man under festivalen tänder oljeljus i och utanför alla hus för att lysa upp natten.

Den fem dagar långa festivalen anses vara av stor betydelse, då den inte bara hedrar gudarna, utan också djur som hundar, kråkor och hundar då de har en väldigt nära relation med människan. De firas för att vårda och stärka relationen mellan människa och djur.

Människorna målar mönster på golvet i sina vardagsrum eller på gårdarna med hjälp av färgat ris, mjöl, sand eller blomblad från husets trädgård. Det ses som ett välkomnande för gudarna och gudinnorna inom hinduismen.

ANNONS

Hyllar våra fyrbenta vänner

Den andra dagen av festivalen kallas för Kukur Tihar, som betyder "ära för hundar" och som vigs helt åt hyllandet av våra fyrbenta vänner. Människor gör kransar och girlanger tll hundarna och lagar god mat för att visa uppskattning. Hundarna målas även med ett pulver, som är helt ofarligt, för att visa att de är heliga för människan.

ANNONS