Här håller presidenten segertalet

Idag avgörs det vem som blir USA:s 45:e president. I New York höjs nu säkerheten till det maximala där både Hillary Clinton och Donald Trump håller sina valvakor. – Vår nästa president är i stan, säger en polisman till GP.

ANNONS
|

För första gången sedan 1944 hållerrepublikanernas och demokraternas presidentkandidater sina valvakor i samma stad.

Donald Trump håller sitt så kallade election night partyi hotellet Hilton Midtown på den 6:e avenyn på Manhattan i New York medan Hillary Clinton håller sitt i Jacob Javits Center intill Hudsonfloden. Det är alltså vid en av dehär platserna som segraren i natt kommer att hålla sitt segertal för världen.

Säkerheten inför dagen presidentvalär enorm. Enligt ABC7 New York arbetar polisen medsäkerheten runt både Hillary Clinton och Donald Trump som om de båda redan vore presidenter.

"Vår nästa president är i stan"

Under dagen kommer polisen att spärra av delar av centrala Manhattan i närheten av områdena när kandidaterna ska vistas under kvällen.

ANNONS

När GP varpå plats utanför hotelletdär Donald Trumpska hålla sin valvaka under måndagskvällen var endast en handfull poliser på plats.

RuntJacob Javits Center var polisnärvaron däremot enorm. Under tisdagsmorgonen har säkerheten ökats ännu mer och flera hundra poliser finns nu på plats för att säkra området runt Hillary Clintons valvaka.

– Varför vi är så mycket poliser här? Vår nästapresident är i stan!Om det blir en man eller kvinna får vi se, säger en polisman.

Det är inte bara runt valvakorna säkerheten är hög. Runt bland annat Times Square står poliseruppradade med automatvapen för att kunna hantera den hotbild som finns mot staden.

I slutet av förra veckan rapporterade bland andra CBS News att amerikanska myndigheter utreder ett tänkbart terrorhot riktat från al-Qaidamot bland annat New York i samband med valet.

Stänger av gator

På grund av hotbilden har polisen också förbjudit lastbilar längs 5:e, 6:e och Madison avenyn vid mellersta Manhattan.

Enligt ABC7 New York kommer New York polisen under dagen också ha anti-terrorstyrkor ute på gatorna. Tungt beväpnad polis kommer också att finnas på plats vidNew York Citys 1205 vallokaler för att trygga väljarnas säkerhet. Bara på Manhattan kommer 5000 poliser att finnas på plats.

LÄS OCKSÅ: Det här händer på valdagen

ANNONS

Hillary leder

De senaste veckorna har Donald Trump krympt avståndet till Hillary Clinton i opinionsmätningarna. Hillary ser dock fortfarande ut att ha övertaget och har enligt analyssajten Fivethirtyeight.com cirka 69procent chans att vinna valet mot Donald Trumps 31 procent.Fivethirtyeight prognoser har haft rätt tidigare och i det senaste valet prickade dein rätt valresultat i USA:s samtliga 50 stater.

Ska Donald Trump ha en chans att vinna valet måste han vinna i de så kallade swingstaterna där opinionen står och väger. I nuläget rankar CNNArizona,Florida,New Hampshire,North Carolina, och det andra kongress distriktet i Nebraska som swingstater.

För att vinna valet krävs det att Hillary Clinton eller Donald Trump vinner270 elektorsröster.

GP direktrapporterar hela dagen

Opinionen står dock och väger i fler stater och det finns även en möjlighet för Donald Trump att vinna i folkrika stater som till exempel Pennsylvania och Michigan som hans kampanj riktat in sig hårt på de senaste veckorna.

GP.se rapporterar direkt från presidentvalet under hela tisdagen. Klockan 20.00 inleder vi vår livesändningdärprogramledaren Cecilia Vaccaritillsammansmed GP:s utrikesreporter Jan Höglund och GP:s onlinechef Markus Hankins analyserar utvecklingen.

På plats i New York rapporterar också GP:s Anders Abrahamsson och Emelie Svensson omstämningen i USA under valnatten i takt med att det amerikanska folkets röster börjar att räknas. Alla CNN:s valvakor genom tiderna:

ANNONS