Presidentkandidat Felix Tshisekedi leder landets största oppositionsparti Unionen för demokrati och sociala framsteg (UDPS). Här besöker han Beni i Norra Kivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa där befolkningen lider av ett omfattande ebolautbrott. Enligt tjänstemän har fler än 300 människor dött sedan epidemin deklarerades i augusti.
Presidentkandidat Felix Tshisekedi leder landets största oppositionsparti Unionen för demokrati och sociala framsteg (UDPS). Här besöker han Beni i Norra Kivu-provinsen i östra Kongo-Kinshasa där befolkningen lider av ett omfattande ebolautbrott. Enligt tjänstemän har fler än 300 människor dött sedan epidemin deklarerades i augusti.

Här är toppkandidaterna i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila kliver åt sidan. Här är de tre kandidater som tros ha störst chans att bli hans efterträdare.

ANNONS
|

Kabilalojalisten Emmanuel Ramazani Shadary

Emmanuel Ramazani Shadary har varit guvernör i den östra provinsen Maniema och blev inrikesminister samt PPRD:s permanente sekreterare i februari 2016. PPRD, Folkets parti för återuppbyggnad och demokrati, är det styrande partiet under Joseph Kabila, som 58-årige Shadary är en stridslysten försvarare av.

Under sin tid som inrikesminister beordrade Shadary våldsamma tillslag mot oppositionella vilka var särskilt grymma under de folkliga protester som följde då Kabila vägrade avgå vid mandatperiodens slut 2016. I maj 2017 införde EU sanktioner mot Shadary för att ha "planerat, beordrat eller begått handlingar vilka inneburit allvarliga kränkningar mot de mänskliga rättigheterna". Hans tillgångar är fortfarande frysta.

ANNONS

Kabilas val av den benhårda lojalisten Shadary som presidentkandidat för den styrande alliansen Kongos gemensamma front (FCC), ses av analytiker som ytterligare ett försök av Kabila att klamra sig fast vid makten då han kan fortsätta styra bakom kulisserna.

Om Shadary blir landets nye president väntas Kabilas nuvarande politiska inriktning, med bland annat hårdare tag mot gruvindustrin, fortgå som tidigare. Tidigare i år belades gruvindustrin med höjda skatter, något som utländska investerare hoppas ska slopas.

Oppositionsledaren Felix Tshisekedi

Är ledare för Kongo-Kinshasas största oppositionsparti, Unionen för demokrati och sociala framsteg (UDPS). 55-åringen är son till partiets tidigare ledare Etienne Tshisekedi, som dog förra året.

I november enades den splittrade oppositionen om en gemensam presidentkandidat – affärsmannen Martin Fayulu. Men bara några dagar senare drog sig Tshisekedi ur samarbetet. Tillsammans med Vital Kamerhe – ledare för Unionen för den kongolesiska nationen (UNC) – driver de nu sin egen kampanj.

Tshiseked har sagt att han ska utse Kamerhe till premiärminister om han vinner valet, och i gengäld backa UNC:s presidentkandidat i valet 2023.

- Om jag väljs som president kommer mina prioriteringar ligga på att upprätta fred och säkerhet i landet, säger Tshisekedi till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Affärsmannen Martin Fayulu

Leder partiet Engagemang för medborgarskap och utveckling (ECIDE) och är oppositionens gemensamma presidentkandidat. 61-åringen stöds av tungviktarna Jean-Pierre Bemba och Moise Katumbi, som förbjudits att delta i valet av den nationella valkommissionen. Den före detta vicepresidenten Bemba på grund av att han tidigare dömts för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Internationella brottsmålsdomstolen (ICC).

Fayulu har en lång bakgrund inom näringslivet, och har tillbringat nästa två decennier som direktör på den amerikanska oljegiganten Exxon Mobil. Han har lovat, utan att gå in på några detaljer, att uppgradera landets gruv- och oljeindustri.

- Folket behöver en ledare som kan bereda väg för utveckling och välstånd, sade Fayulu då han utsetts till oppositionens presidentkandidat.

- Vi är mycket engagerade i att leda detta arbete, så att Kongo upphör att vara det land som resten av världen skrattar åt.

ANNONS
TT-Reuters

ANNONS