Här är svensken som satsar på ryska mördarsåpan

Den ultimata utmaningen i vildmarken – eller en vrickad realityserie där varken mord eller våldtäkt stoppas? Ryska såpan "Game 2: winter" har rönt stor uppmärksamhet redan innan start och svenske studenten Mats Goldberg är en av kandidaterna till slutlaget som valts ut. – För mig är det extremt viktigt att hålla hög moral under hela showen, säger han.

ANNONS
|

Under den kommunistiske diktatorn Josef Stalins tid var ryska Sibirien en dumpningsstation för fångar som sattes i straffläger under extremt hårda förhållanden. Nu ska landsänden med det bistra klimatet ge plats åt rysk tv-underhållning. Realitysåpan marknadsförs med varningar om att mord och våldtäkt inte kommer stoppas. Deltagarna ska klara sig utan hjälp från omvärlden i vildmarken, där temperaturerna skiftar från – 50 grader Celsius vintertid, till + 35 grader Celsius under sommarhalvåret.

Svenske Mats en av kandidaterna

Somliga hade backat. Men inte 36-årige studenten och äventyraren Mats Goldberg från Dalarna.

– Jag studerar till fjäll- och äventyrsledare och mitt fokus under hela utbildningen har varit just mot överlevnad. Jag ser det här som en riktigt bra språngbräda för karriären och det är inte prispengarna utan upplevelsen man får av att vara ute i det klimatet som jag vill åt, säger han.

ANNONS

Bakom såpan ligger den ryske miljonären Jevgenij Pyatkovskij.Realityserien ska utspela sig på en avlägsen ö i Sibirien och arrangörerna har tidigare gjort uttalanden om att mord och våldtäkter ska tillåtas i såpan. Nu har de gått ut med ett förtydligande, där de uppger att brott inte kommer att stoppas, men att deltagare som begår brott kommer att diskvalificeras och sedan straffas enligt rysk lag.

– Det kan mycket väl stämma att de inte kommer att gå emellan, det kommer troligtvis inte att gå eftersom de befinner sig så långt bort, säger Mats Goldberg.

Deltagarna ska filmas av 2 000 kameror och ingen ansvarig finns på plats om något händer.

Tränar kampsport inför såpan

Mats är inställd på att dokusåpan knappast kommer bli en dans på röda rosor.

– Jag kan tänka mig att handgemäng kommer förekomma, absolut. En av de saker jag förbereder mig på är att träna kampsport, eller snarare självförsvar. Det är för att kunna värja mig själv. För det är som det alltid är, pengar gör saker med människor. Det är den läskiga biten, säger han.

I potten ligger 15 miljoner kronor. Planerna för såpan har skiftat, men tanken är att 30 deltagare ska lämnas åt sitt öde under nio månader på den sibiriska ön.

ANNONS

Hittills har Mats Goldberg fått ihop 2 700 röster från allmänheten på arrangörernas sajt. När han senast kollade låg han på plats 16 i omröstningen. Chanserna ser alltså hyfsade ut för ryssarna att få se honom hanka sig fram bland björnar och vargar, i stekande sol och bland vinande snöstormar.

Målet är att komma hem från Sibirien med samvetet i behåll. Men Mats är medveten om att de extrema förhållandena och den gruppstämning som kan uppstå, riskerar att göra det svårt.

– För min del är det extremt viktigt att hålla hög moral under hela showen. Men något som är tillåtet är att stjäla mat och verktyg av andra för sin egen överlevnad. Om det finns något jag skulle falla på, skulle det väl vara just att hungern eller nöden skulle driva mig till att stjäla från en annan deltagare, säger han.

Letar inte kärlek

I nuläget dejtar Mats och har därför inte siktet inställt på romans i såpan. Men återigen – det är svårt att förutspå vad som komma skall där borta.

– En av de största drifterna är ju att finna trygghet hos en annan människa. Det behöver inte vara sexuellt, men att finna närhet. Samtidigt är det inte mitt mål att hitta kärleken där, säger han.

ANNONS

Söker sina rötter

Mats Goldberg har dock ytterligare ett motiv än ren äventyrslusta bakom sin ansökan. För det var ju det där med Stalin och hans förkärlek för att deportera folk till Sibirien. Det har präglat Mats egen släkthistoria, eftersom hans farfar flydde till Ryssland när farmodern skickades till koncentrationslägret i Auschwitz. I Ryssland blev farfadern tillfångatagen och bortförd till de sibiriska strafflägren. Mats vill fånga ett korn av vad farfar måste ha upplevt.

– Jag tror att miljön, naturen kommer att göra sitt till, snarare än våld och mord. Kylan kommer att ta knäcken på många, ensamheten och längtan hem kommer också skörda sina offer. Som mest har jag upplevt 30 graders kyla. Det är ingenting mot det här, säger han.

ANNONS