Här är männen bakom terrordåden i Paris

ANNONS
|

Abdeslam Salah

Ålder: 26

Land: Belgien

Status: Gripen

Salah Abdeslam är den ende av terroristerna som överlevde attackerna i Paris. Han lyckades fly landet trots att hans bil stoppades av fransk polis morgonen efter. Trots internationell efterlysning och massiva sökinsatser lyckades han hålla sig undan från polisen ända fram till 18 mars 2016 då han greps i Bryssel. Han är barndomsvän till "hjärnan" bakom Parisattackerna Abdelhamid Abaaoud, då båda är uppvuxna i stadsdelen Molenbeek och har dömts till fängelse för väpnat rån. Abdelslam har tidigare arbetat som mekaniker på STIB, den statliga järnvägen i Belgien.

Enligt franska medier har han vägrat att samarbeta med utredarna.

ANNONS

Brahim Abdelsam

Ålder: 31

Land: Belgien

Status: Död

Brahim Abdeslam är bror till Salah. Han utlöste sin bombväst utanför Comptoir Voltaire cafe. Hans bil hittades i en förort i Paris och där hittade polisen flera kalashnikovs. Det har gjorts flera intervjuer med familjen till bröderna. Deras mamma sa bland annat att Brahim inte menade att döda någon. Bröderna har under en period drivit ett kafé tillsammans. Kafét stängdes dock ner av myndigheterna. Brahim uppges tidigare ha druckit alkohol och festat men slutade under sitt sista år i livet.

Den tredje brodern förhördes av polisen men släpptes sedan. "Mina föräldrar är chockade. Jag tänker på offren, jag hade ingen aning om att de hade radikaliserats", sa han i samband med en presskonferens.

Abdelhamid Abaaoud

Ålder: 27

Land: Belgien

Status: Död

Abdelhamid Abaaoud uppges vara "hjärnan" bakom attackerna. Han är uppvuxen i stadsdelen Molenbeek i Bryssel, och är barndomsvän med bröderna Abdeslam. Han tros ha vistats i Raqqa under 2014 och figurerar i IS' propagandafilmer och tidskrifter. Han tros också ha varit ledare för en cell av terrorister som återvänt från Syrien som polisen slog till mot i januari. Abdelhamid Abaaoud själv dog i en explosion i en lägenhet i Saint Denis i Paris. En kvinna som också befann sig i lägenheten uppges ha utlöst ett bombbälte medan byggnaden besköts av polisen.

ANNONS

Omar Ismail Mostefai

Ålder: 29

Land: Frankrike

Status: Död

Omar Ismail Mostefai är en av terroristerna som attackerade klubben Bataclan. Enligt franska medier hade polisen ignorerat två varningar om Mostefais extremism. Turkiska myndigheter hade nämligen flaggat honom som farlig vid två tillfällen. Även hans före detta vänner uppges ha försökt varna polisen. Han äruppvuxen i Courcouronnes, i Paris dit hans föräldrarhade flyttat från Algeriet. Under en period i sitt liv drev han ett kafé tillsammans med sin bror.Enligt franska medier hade han radikaliserats av en belgisk imam.

Bilal Hadfi

Ålder: 20

Land: Belgien

Status: Död

Jihadisten med babyansikte. Så kallades Bilal Hadfi, den yngste i cellen. Han sprängde sig själv utanför Stade de France men lyckades inte döda någon annan än sig själv. Kort före attacken ska han ha kallat för ett krig mot "de otrogna hundarna" i väst. "Slå till mot grisarna i deras samhällen så att de inte ens känner sig trygga i sina drömmar", skrev han på Facebook.Innan han radikaliseradesbeskrevs han som en typisk tonåring med stort fotbollsintresse.

"Ahmad Al Mohammad"

Ålder: Oklart

Land: Oklart

Status: Död

Ahmad Al Mohammad är namnet som stod i ett syriskt pass vid en kropp av en man somhar sprängt sig själv i attacken mot Stade de France.En serbisk tidningpublicerade tidigt en bild påpasset som har knutits till mannen. Uppgifter om ålder stämmer överens med uppgifter om en av gärningsmännen vars kvarlevor hittades utanför Stade de France. Passet hade fotats vid en gränsövergång mellan Serbien och Makedonien på rutten som många flyktingar tar. I samband med detta väcktes en diskussion om att terrorister kan gömma sig bland flyktingarna som tar sig in i Europa. Passet har registrerats i Grekland, Serbien, Kroatien och Österrike innan det hittades i Paris. Polisen misstänker att passet är förfalskat och att mannen hade anledning att dölja sin riktiga identitet.

ANNONS

Okänd tredje gärningsman

Land: Oklart

Status: Död

Polisen har släppt en bild på en tredje misstänkt gärningsman som ska ha sprängt sig själv vid Stade de France. Han ska ha rest in i Europa ihop med Ahmad al Mohammed.

Samy Amimour

Ålder: 28

Land: Frankrike

Status: Död

Samy Amimour är en av tre skyttarna som dödade 90 personer personer på Bataclan. Han har varit internationellt efterlyst sedan 2013 efter att han försvann och polisen misstänkte att han åkt till Syrien för att strida för IS. Enligt franska medier hade hans pappa rest till Raqqa för att försöka få honom att återvända hem. Sonen vägrade. Han hade gift sig och levde under ett annat namn. Han ska ha setts till i Frankrike månaderna före attackerna.

Foued Mohamed Aggad

Land: Frankrike

Status: Död

Foued Mohamed Aggad är en av tre terrorister som tillsammans dödade 90 personer på klubben Bataclan. Han är född och uppvuxen i Strasbourg i östra Frankrike. Några år före attacken ska han ha blivit mer radikal. I slutet av 2013 reste han tillsammans med sin äldre bror till Syrien. Hans pappa pratade med den franska tidningen Le Parisien och sa bland annat att han visste att hans son hade radikaliserats.

– Om jag hade vetat att han en dag skulle göra någonting sådant här, hade jag dödat honom först, sa pappan Said Mohamed Abbag till tidningenLe Parisien.

ANNONS

Chakib Akrouh

Ålder: 25

Land: Belgien

Status: Död

Chakib Akrouh tros vara en av tre män som öppnade eld mot restauranger och barer i Paris. Han sprängde sig själv i en lägenhet i förorten Saint Denis. Han uppges ha rest till Syrien 2013 där han bodde fram till attackerna. Det tog åtta veckor att identifiera hans kvarlevor, med hjälp av hans mors DNA.

ANNONS