Här är den senaste drabbningen mellan Clinton och Trump

Inatt drabbade Hillary Clinton och Donald Trump samman i den andra debatten inför USA:s presidentval. Trump hade 90 minuter på sig att försöka vända den senaste tidens mycket negativa uppmärksamhet. Clinton och Trump debatterade på Washington University i Saint Louis i Missouri klockan 03 svensk tid.

ANNONS
|

Pressen var hårdast på republikanen Trump. I veckan avslöjades grovt sexistiska uttalanden han gjorde 2005.

Följden har blivit en revolt inom det republikanska partiet. Ett dussin senatorer, lika många medlemmar i representanthuset och tre guvernörer har dragit tillbaka sitt stöd till den 70-årige fastighetsmagnaten.

Obama fördömde kommentarerna om kvinnor

Sent på söndagen fördömde också president Barack Obama, Demokraterna, Trumps "förnedrande" kommentarer om kvinnor.

–Vill vi verkligen riskera att ge makten till Donald Trump att ta tillbaka alla framsteg vi har gjort? frågade Obama under ett kampanjmöte i Illinois enligt AFP.

–Jag behöver inte upprepa det. Det är barn i rummet ... Att förödmjuka, förnedra kvinnor, men också minoriteter, invandrare, människor med annan tro, vara hånfull mot handikappade ... Han framhäver sig själv genom att göra ned andra, sade Obama.

ANNONS

Debatten handlade därför mycket om de senaste dagarnas avslöjanden kring Donald Trumps olämpliga uttalanden om kvinnor. Trump hade tidigare kallat diskussionen som bandades för "locker room talk" och att det inte var menat att höras av någon annan.

Duckar frågorna kring övergrepp

När han under debatten konfronterades med det påståendet, att han gör sig skyldig till sexuella övergrepp med vissa av uttalandena, försöker Trump att ducka frågorna. När moderatorn påstår att Trump skryter med att han gör sig skyldig till sexuella övergrepp avbryter Trump.

–Nej, det sa jag inte, du förstod inte. Jag sa det, jag är inte stolt och jag hatar det. Men med ISIS som hugger av huvuden, dränker människor i stålburar, krig och de fruktansvärda hemskheter som sker, svara Donald Trump och avslutar med:

Hillary Clinton blev dock inte imponerad av Trumps ursäkt.

– Donald Trump är den han är, replikerade hon.

Läs även: Se kvinnornas ilska mot Trump

"Hon är en kämpe"

När kandidaterna får publikfrågan om de kan nämna en positiv egenskap hos sin motståndare som de respekterar, är Hillary Clinton ganska kylig.

– Jag respekterar hans barn. De är otroliga, sa Clinton.

Donald Trump var dock lite mer generös i sitt svar gällande sin motståndare.

– Hon ger sig inte. Hon är en kämpe. Jag håller inte med om mycket av det hon kämpar för, men hon ger sig inte, svarade Trump och fick en ordentlig applåd från publiken.

ANNONS

Hotar att fängsla Clinton

Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet, spådde att det under debatten i Saint Louis skulle bli en hel del personangrepp från bägge kandidaterna - vilket det också blev.

Donald Trump attackerade Hillary Clintons man, tidigare president Bill Clinton, angående hans otrohetsaffärer och kallade honom våldsam. Trump sa också att han skulle utse en särskild åklagare för att "utreda" Hillary Clinton och gick så långt att han sa att han skulle fängsla Clinton.

Men Hillary Clinton gick inte i fällan. Hon upprepade MichelleObamas filosofi, som hon verbaliserade under det demokratiska konventet.

– When they go low, we go high, sa Clinton.

Läs även: Britt-Marie Mattsson: Ny drabbning mellan Clinton och Trump

Fakta: Den senaste skandalen

Donald Trump befann sig i Los Angeles 2005 för Emmygalan när han blev upplockad i en buss som användes för att göra reklam för tv-programmet "Access Hollywood", ett nöjesprogram som handlar om kändisar och händelser i främst Hollywood.

I bussen fanns förutom Trump och programledaren Billy Bush inspelningspersonal. När bussen når studion hoppar kameramännen av för att filma när Trump och Bush kommer ut ur bussen. Inne i bussen berättar Trump att han stött på gifta Nancy O'Dell och tagit med henne för att handla möbler. Där verkar de upptäcka skådespelaren Arianne Zucker, som ska föra Trump och Bush till inspelningen av "Våra bästa år", där Trump ska göra ett gästspel.

Då hörs Trump säga:

"Jag måste ta några tic tacs (mintpastiller), utifall jag skulle börja kyssa henne. Du vet jag är per automatik attraherad av vackra (kvinnor) – jag börjar helt enkelt kyssa dem. Det är som en magnet. Jag kysser bara, jag väntar inte. När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst".

Fakta: Valrörelsen i USA

Natten till måndag: Den andra debatten mellan Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Tredje och sista debatten mellan presidentkandidaterna i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentval, kongressval samt en rad lokala val.

20 januari 2017: USA:s 45:e president tillträder.

Källa: TT

ANNONS