Barnsjukhuset Jorge Lizarraga i staden Valencia, Venezuela. Många sjukhus är långt mer förfallna och överallt saknas mediciner och material, till följd av krisen. Arkivbild.
Barnsjukhuset Jorge Lizarraga i staden Valencia, Venezuela. Många sjukhus är långt mer förfallna och överallt saknas mediciner och material, till följd av krisen. Arkivbild.

Hälsokrisen i Venezuela förvärras

Sjukvårdskrisen i Venezuela fortsätter att förvärras. Under årets första halvår dog nästan dubbelt så många nyfödda på Caracas största BB, jämfört med samma period förra året.

ANNONS
|

Den ekonomiska och politiska krisen har även lett till akuta problem inom den venezuelanska sjukvården. Allt från gasbindor och hårskydd till antibiotika och cancermedicin saknas. När vattnet stängs av går det inte att tvätta händerna och flera sjukhus står och förfaller.

På Caracas största BB, Concepción Palacios, dog under första halvåret i år 166 barn. Motsvarande siffra för förra året var 94.

- Systemet håller på att kollapsa, säger Moraima Hernández, infektionsläkare på Concepción Palacios, på telefon till TT.

ANNONS

Hon anser att siffrorna "utan tvekan" speglar vårdkvaliteten och påpekar att de har en stor andel högriskpatienter.

- Många har inte gått på några mödravårdskontroller och vi har många tonårsgraviditeter. I kombination med att det inte finns sjukvårdsmaterial förväntar vi oss att dödligheten kommer att öka ännu mer.

Infektionerna ökar

Hernández berättar att förlossningen har tvingats flytta till den mycket mindre akutavdelningen, eftersom det vanliga utrymmet inte längre går att använda. Det innebär att de måste neka många plats, samtidigt som bakterier och andra smittämnen frodas.

- Det går inte att göra rent för det finns vare sig klor eller tvål, det städas bara med vatten och ibland finns inte det heller. Konsekvensen blir en ökning i antalet infektioner, både på kirurgin och med postkirurgiska infektioner, berättar Hernández.

Enligt Venezuelas läkarförbund är det brist på 85 procent av alla läkemedel och många väntar sig att det kommer att bli ännu värre. Läkare vittnar om att de använder en del mediciner upp till tre månader efter utgånget datum och det är mer regel än undantag att anhöriga själva tvingas ge sig ut på jakt efter det som behövs – utan någon garanti att hitta vad de söker.

ANNONS

Opererade i mobilljus

På sjukhuset Vargas i Caracas har situationen försämrats markant det senaste året. Här läcker trasiga ledningar vatten, flera maskiner har slutat fungera och bristen på luftkonditionering är påtaglig.

Sjuksköterskan Maria Durán berättar om hur kirurgerna har tvingats operera i ljuset från mobiltelefoner.

- Strömmen gick och det tog 20 minuter för elaggregatet att gå i gång. Syrgasmaskinerna började visa att de inte hade mycket batteri kvar, men som tur var började operationerna närma sig slutet.

Hon förklarar att det är brist på allt från bedövningsmedel till sterila handskar och syrgasslangar. I månader har det rapporterats om människor som dör i diabetes och hjärtinfarkt för att de inte kan få tag på insulin och blodstryckssänkande mediciner.

- De som klarar sig gör det i Guds namn, säger Durán.

Lag ogiltigförklarades

Flera organisationer har uppmanat Venezuela att acceptera humanitär hjälp för att säkerställa tillgången på mat och mediciner, än så länge utan framgång.

ANNONS

Lagen som kongressen i maj röstade igenom för att tvinga regeringen att ta emot hjälp, ogiltigförklarades i juni av Högsta domstolen, som till skillnad från kongressen domineras av personer lojala med president Nicolás Maduro.

- Det blir bara värre. Vi har krävt hjälp via alla möjliga vägar, men ser verkligen inga konkreta åtgärder, säger Moraima Hernández.

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014, vilken har förvärrats av det sjunkande oljepriset. Oljan står för 96 procent av Venezuelas exportinkomster.

Venezuela har världens högsta inflation. Förra året uppgick den till 180 procent, i år väntas den nå 480 procent, enligt prognosen från Internationella valutafonden (IMF).

BNP väntas i år sjunka med 8 procent, efter att förra året ha fallit 5,7 procent.

Oppositionen anklagar regeringen för misskötsel av landet. Regeringen skyller i sin tur på ekonomiskt sabotage från landets elit.

Under Venezuelas guldålder med höga oljepriser försvann stora delar av den inhemska produktionen till förmån för import. Bristen på såväl mat som mediciner grundar sig i att det nu inte längre finns några pengar att importera varor för.

Källor: TT, IMF, AFP.

ANNONS