Grekland på historiskt besök i Turkiet

ANNONS
|

Premiärminister Kostas Karamanlis resa till grannlandet var det första officiella grekiska besöket i Turkiet sedan hans farbror Konstantinos som regeringschef åkte på visit 1959 till sin kollega på andra sidan Egeiska havet.

I går lade den grekiske premiärministern i en försonande gest en krans vid Kemal Atatürks imposanta mausoleum utanför Ankara.

Atatürk, det moderna Turkiets förste president och nationens landsfader, föddes i Thessaloniki i norra Grekland när området ännu lydde under turkarnas osmanska rike. Han besegrade 1922 en grekisk invasionsarmé, som efter första världskriget försökte ta kontroll över västliga delar av Turkiet.

- Det är dags att vända blad, sa Karamanlis vid en presskonferens tillsammans med sin värd, premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

ANNONS

Sedan relationerna började förbättras i slutet av 1990-talet har ländernas handel med varandra mer än tiofaldigats, men det rör sig ännu om ganska små strömmar (sammanlagt 18 miljarder kronor i fjol). Potentialen är stor och premiärministrarna deltar under besöket i ett näringslivsforum där det bland annat diskuteras om direktflyg kan öppnas mellan huvudstäderna.

Det tre dagar långa officiella besöket planerades redan för 2004 men har skjutits upp tre gånger.

Till skillnad från stora länder som Frankrike och Tyskland stöder den grekiska regeringen Turkiets önskan att bli medlem i EU. Karamanlis påpekade dock i Ankara att landet först måste leva upp till sina förpliktelser.

En av stötestenarna är det delade Cyperns framtid, där Erdogan förutskickade nya diplomatiska ansträngningar efter det val som i år hålls på södra delen av ön - det vill säga i den nation som erkänns av i stort sett hela det ninternationella samfundet och som är medlem i EU. Turkiet är å sin sida ensamt om att erkänna Nordcypern, där 40 000 turkiska soldater är stationerade.

De bägge ledarna lovade också intensifierade förhandlingar kring Egeiska havets gränser och luftrum. Grekland vill slita tvisten inför Internationella domstolen i Haag, medan Turkiet föredrar direkt dialog.

För att undvika pinsamheter vid själva besöket har de bägge länderna uppmanat sina militära styrkor att undvika konfrontationer, och fiskare har ombetts hålla sig borta från omstridda vatten.

ANNONS

Karamanlis bad också Erdogan att åter öppna det ortodoxa prästseminarium i landet som den turkiska regeringen stängde 1972. Seminariet har bland sina adepter haft den ortodoxa kyrkans högste ledare, patriarken Bartolomeus I. Han leder 200 miljoner trosfränder i 14 länder från Turkiets största stad Istanbul, där han i går besöktes av Karamanlis.

Att den ortodoxa kyrkans ledning har sitt säte i Turkiet framhöll den grekiske regeringschefen som en tillgång för landet, och han kallade patriarkatet för ett "europeiskt pass".

Fakta: Ansträngda relationer
1460-1829:

1922:

1974:

1980- och 1990-talet:

1999:
ANNONS