Grekiska myter och sanningar

ANNONS
|

Myt: Greker är lata.

Enligt OECD arbetar greker betydligt mer varje år än de flesta andra i Europa. Drygt 2000 timmar per arbetare och år, vilket kan jämföras med Sveriges 1600 och Tysklands knappa 1400 arbetade timmar per person och år.

Ett problem är att varje arbetad timme skapar mindre produktivitet i Grekland än i många andra länder. Kring 37 dollar per timme, kontra Sveriges knappa 60 och Tysklands dryga 60.

- Den grekiska arbetsmarknaden är sammansatt av ett stort antal personer som arbetar i enmansföretag. Exempelvis bönder och butiksägare som arbetar många timmar, säger Pascal Marianna, arbetsmarknadsstatistiker på OECD till BBC.

ANNONS

Läs också: Ökad stöldrisk för Greklandsturister

Myt: Greker går i pension tidigt.

För fem år sen uttalade sig den dåvarande finansministern Anders Borg om grekiska pensioner som fick vida spridning.

- Det är självklart att svenska och andra skattebetalare inte ska betala för att greker väljer att gå i pension i 40-årsåldern. Det är oacceptabelt, sa han då till SVT.

Grekland har en officiell pensionsålder på 65 år men många väljer att förtidspensionera sig. Tidigare var pensionsåldern 65 år för män och 60 för kvinnor. Snittåldern för pension är idag kring 62 år för män och 61 år för kvinnor enligt OECD. Något lägre än snittet i Europa men samtidigt är de grekiska pensionsutbetalningarna låga, en pensionär får i snitt ut 8 300 kronor per månad.

Det tyska finansbolaget Allianz rankar årligen hållbarheten i pensionssystemen och det grekiska pensionssystemet har blivit mer hållbart sedan 2011 men är fortfarande ett av de sämsta i Europa.

George Symeonidis, ledamot av den grekiska aktuarieföreningen, sa tidigare i år till The Economist att reformerna tar tid.

- Reformerna är inte klara, det är inte heller möjligt att reformera systemet på fyra år när inget har ändrats på decennier.

ANNONS

Samtidigt är Grekland, enligt Eurostat, en av de ekonomier där minst antal personer ska försörja flest. Kring 32 procent av den grekiska befolkningen anses inte vara i arbetsför ålder. Men Sverige är inte långt bakom, knappt 31 procent. För Grekland är dock siffrorna troligtvis ännu högre då landet lider av en stor ungdomsarbetslöshet.

Myt: Greker betalar ingen skatt.

Det är ett problem att greker inte betalar tillräckligt med skatt. Den så kallade skuggekonomin, de delar av ekonomin som inte betalar skatt eller på annat vis tar del av statlig reglering, är stor i Grekland. Enligt Eurostats siffror från 2012 är den så hög som 24 procent av den totala ekonomin. I Sverige är den siffran 14,3 procent och i Tyskland 13,3.

Det beror på att många arbetar i små företag, familjeföretag, som enklare kan undvika att betala in skatt.

- Greker anser att skatter är en stöld. Normalt anses skatter vara priset du betalar för en rättvis stat, men det är inte accepterat i den grekiska mentaliteten, sa Aristides Hatzis, biträdande juridik- och ekonomiprofessor vid Atens Universitet till The Wall Street journal tidigare i år.

Den amerikanska tankesmedjan The Heritage Foundation har tillsammans med The Wall Street journal rankat världens länder efter hur bra de är att driva företag i. Där rankas Grekland på plats 130, mellan Surinam och Bangladesh. Sverige hamnar på plats 23 och Tyskland på plats 16.

ANNONS

Hur stor är Greklands skuld?

Greklands totala statsskuld, enligt OECD, uppgick i slutet av 2014 till 320 miljarder euro, vilket var 177 procent av BNP.

Tysklands totala statsskuld uppgick till 2170 miljarder euro, 75 procent av BNP och Sveriges totala statsskuld uppgick till 183 miljarder euro, 43,9 procent av BNP.

För att sätta det i perspektiv till en annan ekonomisk kris, den kinesiska börskrisen, så minskade värdet på Shanghai-börsen med cirka 3 000 miljarder euro på en månads tid tidigare i somras.

ANNONS