USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the union-tal i kongressen i Washington DC. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och den dåvarande republikanske talmannen Paul Ryan.
USA:s president Donald Trump vid fjolårets State of the union-tal i kongressen i Washington DC. Bakom honom syns vicepresident Mike Pence och den dåvarande republikanske talmannen Paul Ryan.

Gränsfrågan och abort i fokus i Trumps tal

En spänd relation till talmannen och hotet om ännu en nedstängning av statsapparaten skuggar USA:s president Donald Trump när han, en vecka försenad, intar kongressens talarstol för att hålla sitt årliga tal till nationen "State of the union". Vid sidan av gränssäkerhet rapporteras talet handla om abortlagar och politisk enighet.

ANNONS
|

Snett bakom Trump vid talet under natten till onsdag kommer representanthusets nytillträdda demokratiska talman Nancy Pelosi att sitta. Det är hon som formellt har bjudit honom till kongressen och det var hon som fick honom att skjuta på talet en vecka på grund av den då pågående nedstängningen. Det är också Pelosi som avfärdat gränsmurar som "omoraliska" och vägrat ge efter för Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor för bygget av en sådan mot Mexiko – det budgetbråk som låg till grund för nedstängningen.

"Björntjänst"

- Jag anser att hon (Nancy Pelosi) gör vårt land en björntjänst. Om hon inte godkänner en mur slösar resten av oss bara pengar och tid och energi för det (en mur) är vad som desperat behövs, sade Trump häromdagen till tidningen The New York Times.

ANNONS

Mycket tyder på att den republikanske presidenten ändå respekterar Pelosi, som är en tuff och erfaren politisk förhandlare. Men oenigheten om gränsmuren lär hänga som ett moln över det direktsända talet.

En inte alltför kvalificerad gissning är att invandringshöken Trump inför tv-kamerorna kommer att argumentera starkt för en mur mot Mexiko. Presidenten har länge hävdat att kriminella och droger flödar över USA:s södra gräns – något som bedömare ifrågasatt, bland annat eftersom antalet människor som grips för att olagligt ha tagit sig över gränsen kraftigt gått ner sedan millennieskiftet.

Slöseri med tid?

I nuläget pågår intensiva kongressförhandlingar om stärkt gränssäkerhet, i enlighet med den överenskommelse som ledde till att statsapparaten tillfälligt öppnades upp den 25 januari. Politikerna har fram till den 15 februari på sig att få fram ett lagförslag som kan godkännas av båda kamrarna och Trump – annars hotar fortsatt nedstängning. Men enligt presidenten är det bortkastad tid om skrivningen inte innefattar en gränsmur.

- Om det inte innehåller en mur funkar det inte... Jag vill inte ens slösa tid på att läsa det då, sade han häromdagen enligt nyhetskanalen CNN och återupprepade sitt hot om att utlysa undantagstillstånd för att runda kongressen och ändå finansiera murbygget.

ANNONS

Pelosi är lika tuff. Hon säger att lagförslaget inte kommer att innehålla murpengar, men att hennes parti – vid sidan av fler gränspoliser, sensorer och drönarövervakning – kan tänka sig att stödja stängsel på vissa platser.

- Om presidenten vill kalla det en mur kan han kalla det en mur.

Abortkritiskt – men positivt

Uttalandet visar hur viktig semantiken är i det delikata politiska spel som pågår. Det ökar pressen på presidentens talskrivare som de senaste veckorna jobbat mer än heltid med att fila på det timslånga anförandet.

Enligt uppgifter till webbtidningen Politico kommer talet att vara mer positivt och politiskt enande än tidigare tal. Donald Trump vill också stärka sin ställning bland konservativa kristna genom att understryka sitt motstånd mot abort – något som inte lär landa i särskilt god jord hos Demokraterna.

Andra tänkbara ämnen är kampen mot den pågående opiatkrisen, tillkännagivandet av ett andra toppmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och argument för varför USA drar tillbaka sina soldater från Syrien. De sista två har Trump varit öppet oense med landets underrättelsechefer om.

ANNONS

Demokraternas svarstal kommer att hållas av juristen och politikern Stacey Abrahams, som i höstas knappt förlorade guvernörsvalet i delstaten Georgia. Hon har beskrivits som en stigande stjärna inom partiet.

TT

Fakta: State of the union-talet

I januari varje år brukar USA:s president hålla ett tal kallat "State of the union" i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra anförandet på plats.

Enligt artikel II i USA:s grundlag ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet (state of the union) och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".

USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913. Undantag har skett, den senaste som lämnade en skriftlig rapport var demokraten Jimmy Carter 1981. Och republikanen Ronald Reagan sköt 1986 upp sitt anförande i en vecka med anledning av katastrofen då rymdfärjan Challenger exploderade

Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år.

Fakta: Talman Nancy Pelosi

Född 1940 i Baltimore i Maryland i en italienskamerikansk familj. Blev tidigt intresserad av politik, tog en examen i statsvetenskap 1962 och praktiserade därefter hos demokratiska kongressledamöter i Washington DC.

Flyttade till San Francisco i Kalifornien och engagerade sig i Demokratiska partiet. Har representerat Kalifornien i representanthuset sedan 1987. Hon har bland annat suttit i budget- och underrättelseutskotten och var en uttalad motståndare mot Irakkriget som inleddes under den republikanske presidenten GeorgeW Bush.

2007 blev hon historisk genom att väljas till USA:s första kvinnliga talman, en position hon hade fram till 2011 då Republikanerna tog tillbaka majoriteten i representanthuset. 2019 blev hon återigen talman, efter att Demokraterna vunnit majoriteten i kammaren i mellanårsvalet i november 2018.

Gift med affärsmannen Paul Pelosi sedan 1963. Paret har fem barn och nio barnbarn. De bor i Pacific Heights i San Francisco, ett område med utsikt över Golden Gatebron, och har även en vingård i delstaten.

Fakta: Nedstängningen av USA:s statsapparat

Nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten inleddes den 22 december i fjol. Den pågick i 35 dagar och var den mest utdragna i landets historia.

Nedstängningen rörde nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgjorde drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800000 statsanställda var permitterade eller arbetade utan lön.

Anledningen var ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko – en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de stängda myndigheterna.

När nedstängningen avslutades var kongressen och Trump överens om att låta kostnaderna löpa i tre veckor, till den 15 februari. Under den tiden ska kongressen och Vita huset förhandla om stärkt gränssäkerhet inklusive en mur eller barriär. Lyckas man inte komma överens hotar en ny nedstängning.

ANNONS