Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår den sista februari. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Global turbulens kan följa på Mattis avgång

USA:s försvarsminister Jim Mattis avgår på grund av oenigheter med president Donald Trump. Vem som tar över och vad det innebär för landets utrikespolitik är oklart.

Jim Mattis avgår den sista februari nästa år. Den omedelbara orsaken rapporteras vara Trumps beslut att dra tillbaka USA:s trupper från Syrien, ett beslut som saknar stöd hos flera högt uppsatta amerikanska politiker och militärer samt hos USA:s allierade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Men det har under lång tid funnits olika åsikter om utrikespolitiken. Mattis har tillsammans med andra försökt mildra presidenten lite. Men nu nådde man en punkt där han inte längre kände att han kunde vara med, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Starka åsiktsskillnader mellan försvarsministern och presidenten ledde till att Mattis avgick.

Twittrade om beslutet

Beskedet om Mattis avgång kom via en tweet från Trump där presidenten berömmer och tackar den före detta generalen.

"General Mattis var till stor hjälp för att få allierade och andra länder att betala sin del av de militära skyldigheterna", skriver Trump.

Nyheten kom en dag efter presidentens besked om Syrien. 68-årige Mattis skriver i ett avskedsbrev att han kliver åt sidan för att Trump ska få en försvarsminister med åsikter mer i linje med hans egna.

- Han har väldigt starkt motsatt sig beslutet att dra tillbaka trupperna, säger Blanck.

"Mina åsikter om att behandla allierade med respekt och samtidigt vara klarsynt vad gäller såväl illvilliga aktörer som strategiska motståndare är starka och underbyggda av att ha fördjupat mig i frågorna under fyra årtionden", skriver Mattis i brevet, som publicerats av CNBC.

Enligt medieuppgifter blir Trumps nästa steg att kalla hem soldater från Afghanistan. Likt beslutet om Syrien är det kontroversiellt.

- Han har inte speciellt mycket stöd från de traditionella säkerhetsrådgivarna, säger Blanck om Syrien.

- Utrikesministern sägs också ha varit emot det. Däremot har han sina närmaste rådgivare, som Stephen Miller som på CNN försvarade beslutet med stark frenesi.

"Otäckt"

Både republikaner och demokrater beklagar Mattis avgång.

"Jag är särskilt bekymrad över att han avgår på grund av stor oenighet med presidenten i de här och andra nyckelfrågor om USA:s globala ledarskap", skriver senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, i ett uttalande, rapporterar CNN.

Den republikanske senatorn och Trumpanhängaren Lindsey Graham twittrar att han känner stark sorg över att Mattis avgår.

Demokraterna formulerar sig av naturliga skäl mer kritiskt.

"Det här är otäckt. Försvarsminister Mattis har varit en ö av stabilitet i Trumpadministrationens kaos", twittrar den demokratiske senatorn Mark Warren.

Inget lätt jobb

Den före detta vicepresidenten Joe Biden skriver på Twitter att han inte alltid hållit med Mattis, men att de var överens om att respekten för USA:s allierade gjort USA mer säkert.

"Det är tydligt att den här administrationen har övergivit dessa amerikanska kärnvärden. Försvarsminister Mattis närvaro och förnuftiga röst och erfarenhet kommer att saknas", twittrar Biden.

Det spekuleras om vem som ska ersätta Mattis, men Blanck vill inte sia om vem det kan tänkas bli.

- Förmodligen blir det allt svårare att hitta personer som vill ta de här jobben. Att jobba i Trumpadministrationen är inte lätt, ovanligt många har lämnat sina uppdrag, säger han.

- Tidigare brukade man alltid säga att ha jobbat i Vita huset var en av de finaste sakerna man kunde ha på sitt cv. Det är inte riktigt så längre.