Giuliani: ”Trump döpte först sin order till muslimförbud'

Trump kallade ursprungligen sin order om hårdare gränsregler för "muslimförbud", säger hans medhjälpare Rudy Giuliani i en intervju med Fox News.

ANNONS
|

Trump döpte ursprungliga sin exekutiva order om ett flyktingförbud till "muslimförbud", enligt den tidigare borgmästaren i New York och Donald Trumps medhjälpare Rudy Giuliani.

–När han först tillkännagav det sa han muslimförbud.

–’Visa mig det rätta sättet att göra det här på ett lagligt sätt’, ska Trump sedan ha sagt enligt Giuliani.

Kaos på flygplatserna

Sent på lördagskvällen beslutade en federal domare i Brooklyn, New York, att resenärer som är strandsatta på amerikanska flygplatser till följd av presidentens inreseförbud ska få stanna i landet. Beslutet blockerar Trumps presidentorder, men ogiltigförklarar den inte.

I och med ordern stoppas visum för människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dagar. All flyktingmottagning stoppas dessutom i 120 dagar.

ANNONS

Inreseförbudet, som började gälla strax efter det att presidenten skrivit under dekretet, har också skapat kaos på flygplatser runt om i världen. I USA har demonstrationer ägt rum på flera storflygplatser, bland annat i New York, Dallas och Chicago.

"Framgångsrik"

Trump uppger dock att hans order är väldigt framgångsrik.

-Det fungerar väldigt bra. Det kan du se på flygplatserna, man ser det överallt, säger Trump.

Trump ska i och med presidentorden införa förstärkta granskningar av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till USA. Syftet är att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

-Vi borde ha haft extrema granskningar i det här landet i många år, säger Trump.

Kritiserar Donald Trump

Angela Merkel, Tysklands förbundkansler, kritiserar Donald Trumps förbud mot "människor med en viss bakgrund eller tro", skriverThe Independent.Enligt tidningen menar hon att "presidenten inte kanmisstänkliggörapersoner baserat på deras religion och bakgrund för att bekämpa terrorism".

-Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdigar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av deras bakgrund eller tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert till Der Spiegel.

Angela Merkel och Donald Trump pratade i telefon för första gången under lördagen, sedan hans installation som USA:s president.

ANNONS

Fakta: USA:s inresestopp

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder om regler för flyktingar och resenärer.

Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses. Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

ANNONS