Gerilla tar på sig attack – försvårar fredssamtal

ANNONS
|

Attentatet skedde den 19 februari och resulterade i att en polis dödades och flera skadades.

Det gör det svårare för regeringen och ELN att få till stånd ett eldupphör i samband med de pågående fredssamtalen i Quito, Ecuador.

Regeringens chefsförhandlare Juan Camilo Restrepo har sagt att regeringen inte kommer att låta sig pressas av terrorism.

- Ett eldupphör kommer att nås först när ELN lyckas trappa ned på konflikten i stället för att trissa upp den, skriver Restrepo på Twitter.

ANNONS

TT-AFP

Strider i över 50 år

Både Farc och ELN har krigat mot styret i landet sedan 1964. Mer än 260000 människor har dödats och 60000 försvunnit i konflikten.

Fredssamtalen med ELN, som inleddes den 7 februari, har fått en knagglig start då rebellerna fortsatt med sina kidnappningar. Kidnappningarna används dels för att få in pengar, dels för att hämnas på politiska fiender.

Egentligen skulle samtalen ha inletts redan i oktober, men de sköts upp sedan ELN vägrat att släppa den före detta parlamentsledamoten Odín Sánchez. Han har suttit som gisslan sedan april 2016 då han lämnade över sig själv till gerillan i utbyte mot att hans sjuke bror släpptes fri.

Källa: TT:s textarkiv

ANNONS