Göteborgare fast i Syrien

ANNONS
|

- Vi vet inte hur vi ska ta oss härifrån. Mina barn är jätteledsna och har hemlängtan, säger Marie Janeh till GP.

Tillsammans med döttrarna Sandra Loulou, 22, och Ilida Loulou, 19, befinner hon sig i staden al-Qamishli i nordöstra Syrien, vid gränsen till Turkiet. De åkte dit för att träffa Maries svårt sjuka svärfar en sista gång och för att närvara vid hans begravning. I måndags skulle de flyga hem till Sverige.

- På flygplatsen fick vi veta att Sverige inte accepterar flygplan från Syrien, säger Marie Janeh.

Syriens nationella flygbolag, Syrian Arab Airlines, är sedan den 23 juli föremål för nya EU-sanktioner som förbjuder bolaget att trafikera europeiska flygplatser.

ANNONS

Planet de skulle ha flugit med till Stockholm var fullbokat, säger Marie Janeh, och avgångshallen var full av svenskar som hamnat i samma knipa som hon och döttrarna. Marie Janeh gick runt och hörde sig för med andra flygbolag för att hitta en lösning.

- De sa att vi kan försöka ta oss till något grannland och flyga därifrån, säger hon.

Men det är enligt Marie Janeh inget alternativ. Eftersom alla är rädda för att resa landvägen genom det krigshärjade Syrien är alla flyg från al-Qamishli fullbokade i en månad framöver, och att själv ge sig ut på vägarna mot Jordanien eller Libanon med två funktionshindrade döttrar varken vågar eller klarar hon. Till näraliggande Turkiet kan de inte heller åka då gränsen är stängd.

Marie Janeh har diabetes och dottern Ilida Loulou har epilepsi. I måndags tog Marie sin sista dos insulin, och Ilidas medicin är också slut.

- Jag har varit ute och letat på apoteken här, men det fanns inget. De skulle försöka hitta åt mig men jag vet inte om det är samma medicin som hemma, säger Marie Janeh.

I väntan på att få åka hem håller de sig mestadels inomhus. al-Qamishli har enligt Marie Janeh inte nåtts av inbördeskriget, men läget är spänt och invånarna är rädda.

ANNONS

- Vi sitter inne och följer utvecklingen på tv. Vi är rädda för det kommer allt närmre och vi kan höra striderna nästan varje kväll, säger Marie Janeh.

ANNONS