Gärningsmän identifierade efter terrorattack

ANNONS

Texten börjar under filmklippet.

Vid tiotiden på lördagskvällen lokal tid kom larmet till Londonpolisen om att en vit skåpbil löper amok på London Bridge och mejar ner människor. Skåpbilen fortsatte från bron till Borough Market som inte ligger långt därifrån och tre gärningsmän hoppade ur bilen och började hugga människor med kniv. När polisen kom till platsen – åtta minuter senare – sköts de tre till döds.

Under måndagen publicerade polisen namnen på två av de skjutna gärningsmännen. Khuran Shazad Butt och Rachid Redouane. Enligt polisen uppges Butt ha varit en 27 år gammal brittisk medborgare. Den andra personen, Rachid Redouane finns det färre uppgifter kring, men han uppges ha varit 30 år gammal och även använt sig av namnet Rachid Elkdar. Det finns ännu inga uppgifter om den tredje gärningsmannens identitet. Enligt uppgifter till BBC ska båda namngivna männen ha varit bosatta i Barking i Östra London.

ANNONS

Den tredje terroristen blev namngiven under tisdagen som Youssef Zaghba, enligt italienska Corriere della Serra.

Skadade och dödade

Sju människor har dött, 48 skadadehar förts till sjukhus varav 21 uppges vara kritiskt skadade. Flera av dödsoffren är identifierade av polis, men endast en person har bekräftats död. Frankrikes utrikesminister bekräftar att två av offren är franska medborgare.

Runt 50 000 svenskar uppskattas bo och arbeta i London. Utöver det är det ett populärt resmål för svenska turister. Det är fortfarande oklart om det finns svenskar bland offren.

LÄS MER:UD: Fortfarande oklart om svenskar drabbats

LÄS MER:Experten: Därför attackeras Storbritannien

De misstänka bar på västar som såg ut att vara bombbälten. I själva verket var det attrapper. I samband med att polisen sköt gärningsmännen ska en förbipasserande blivit träffad av ett skott. Mannen fördes till sjukhus, men hans tillstånd uppges vara stabilt.

Åtta polisvapen avfyrade sammanlagt 50 skott vid sammandrabbningen, och alla tregärningsmännen dödades enligt polis inom åtta minuter från det att de första larmen om attackerna inkom.

IS: Det var vi

I händelserna som efterlöpte attacken har flera gripanden skett. Under söndagen uppgav brittisk polis att man gripit 12 personer – sju kvinnor och fem män. Under måndagen meddelade brittisk polis att de släppt samtliga anhållna.

ANNONS

Under söndagskvällen tog Islamiska staten (IS) på sig ansvaret för attacken genom en deras egna nyhetsbyrå Amaq i Egypten. Brittisk polis har ännu inte uttalat sig om gärningsmännen agerat på egen hand eller med stöd av någon terrororganisation.

Detta är den tredje attacken Storbritannien drabbas av på tre månader. I mars i år inträffade en liknandeincident på Westminister bridge, då en ensam gärningsman körde på ett stort antal människor och dödade fyrapersoner innan han sköts till döds av polisen.

Tredje attacken på kort tid

I maj dödadeSalman Abedi 22 personeroch skadade 59 när han sprängde sig själv på en Ariana Grande konsert i Manchester. I mars tidigare i år utförde Khalid Masood en bil-attack på Westminister Bridge, som dödade fem och skadade 50.

Dådet inträffar bara dagar före det brittiska parlamentsvalet, och bara dagar efter attentatet på Manchester Arena. Efter självmordsbombningen i Manchester avbröt premiärminister Theresa May och Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn valkampanjandet.

Den brittiska polisen uppger att man stoppat 18 planerade terrordåd de senaste fyra åren.

Texten uppdateras.

ANNONS