Frysande gutt ger miljon till Syrien

ANNONS
|

För att väcka uppmärksamhet kring de svåra förhållandena för befolkningen i krigshärjade Syrien placerade SOS-barnbyar en elvaåring utan jacka på en bänk i centrala Oslo. Huttrande berättade han för den som ville lyssna att han fått ytterkläderna stulna under en skolutflykt och kommit ifrån klassen.

Till hans stora förvåning gjorde de allra flesta vad de kunde för att hjälpa honom. Halsdukar, vantar och jackor togs av för att ge honom lite värme.

En dold kamera filmade det hela och den redigerade videon lades ut. Och sågs och delades och kommenterades i massor.

- Det är helt överväldigande, helt fantastiskt och långt över alla förväntningar, säger Synne Rønning, informationschef på SOS-barnbyar i Norge.

ANNONS

Andemeningen i filmen är att vi måste bry oss om barn som fryser, var i världen de än befinner sig. Och barnen i Syrien fryser.

Hjälparbetet där handlar för SOS barnbyar just nu framförallt om att dela ut kläder och filtar. Därför drog man igång en kampanj för att få folk att skänka kläder. Så väcktes idén om vad Osloborna skulle göra om de såg ett barn som frös och elvaårige Johannes Lønnestad Flaaten engagerades som skådespelare.

Han trodde inte så många skulle bry sig om honom.

- Men han blev överraskad att så många ville honom väl. De flesta ställde upp och gav bort jackan. Det finns en kraft och äkthet i godheten och engagemanget som känns så bra. Vi människor är egentligen ganska bra på att ta hand om varandra, berättar Synne Rønning.

Johannes Lønnestad Flaaten familj har redan flera fadderskap, så han är bekant med välgörenhetsarbete. Nu har han själv bidragit och det rejält.

- Vi har samlat in 1,5 miljoner norska kronor som resultat av kampanjen, de har kommit in de senaste dygnen. Vi vet inte var det landar. Det är helt otroligt, en väldigt bra dag för SOS barnbyar.

SOS barnbyar i Sverige hyllar också kampanjen, som påminner om den de genomförde i Stockholm i december med titeln Flickan med svavelstickorna. Några direkta effekter utöver flödet i sociala medier är däremot svår att se då programmet En resa för livet som nyligen visades på TV4 fortfarande har effekt.

ANNONS

Se filmen Gi en varm jakke

ANNONS