Frivilliga glänser i asylomfördelning

De frivilliga är överlägset bäst i EU:s långsamma omfördelning av asylsökande som anlänt till Grekland och Italien. EU-kommissionen vägrar ändå att ge upp hoppet.

ANNONS
|

- Förra månaden var den bästa hittills vad gäller omfördelningen. Vi hör väldigt uppmuntrande budskap om att det här systemet börjar fungera, säger EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel.

Ändå har fortfarande bara drygt 16 procent verkligen blivit omflyttade av alla de asylsökande som övriga EU-länder för mer än 1,5 år sedan lovade att ta hand om, för att avlasta trycket på Grekland och Italien.

ANNONS

Och skulle det inte vara för det frivilliga deltagandet från icke-EU-länder som Norge, Schweiz och Liechtenstein, samt även Irland, som egentligen har rätt att stå utanför systemet, skulle siffrorna vara ännu sämre.

De fyra frivilliga finns alla med bland de sex bästa, sett till hur stor andel av sin kvot som länderna hittills uppfyllt.

EU-kommissionen hoppas ändå få upp farten och noterar glatt att Österrike – som än så länge inte tagit emot en enda omfördelad – nu lovat ta emot en första grupp på 50 personer från Italien.

- Om medlemsstaterna får upp tempot i antalet omfördelade så är det absolut möjligt att överföra alla före slutet av september, säger Avramopoulos.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s omfördelning av asylsökande

EU-länderna enades i två beslut under sommaren och hösten 2015 om att omfördela totalt 160000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen. Än så länge är det bara Efta-landet Liechtenstein som uppfyllt sin kvot. Så här ser läget ut just nu:

Polen, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz, Norge och Liechtenstein har liksom Island erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har beviljats anstånd med mottagandet i ett år.

Av de 160000 som ursprungligen skulle omfördelas har 61745 tills vidare inte ålagts några specifika länder.

Källa: EU-kommissionen (6 april).

ANNONS