Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Fritt fram för fet fisk i Norge

    Varningen för fet odlad fisk för gravida och unga i Norge har lyfts av landets Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Den tidigare varningen, som utfärdades 2006, varnade speciellt dessa grupper för att inte äta mer än två mål fet fisk i veckan för att inte skada bärande foster för hälsorisker.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    En ny undersökning av kommittén visar dock att norsk odlad lax har minskat mängden ohälsosamma dioxiner och PCB, som ofta förekommer i fet fisk, med 70 procent. Även mängden kvicksilver i norsk fisk har halverats sedan VKM:s senaste rapport.

    VKM går nu tvärtemot sina tidigare råd och rekommenderar den grupp, som tidigare varnats, att äta mer fet fisk. Enligt VKM överväger fördelarna nackdelarna med fet fisk för gravida och ammande kvinnor.