Stjärnkocken Paul Bocuse, här utanför den trestjärniga Michelinkrogen L'Auberge du Pont de Collonges i Frankrike.
Stjärnkocken Paul Bocuse, här utanför den trestjärniga Michelinkrogen L'Auberge du Pont de Collonges i Frankrike.

Franske stjärnkocken Paul Bocuse död

Den franske stjärnkocken Paul Bocuse, mannen som gett namn till kockutmärkelsen ”Bocuse d'Or”, har avlidit i Parkinsons sjukdom. Han blev 91 år.

ANNONS
|

"Paul Bocuse är inte längre med oss. Kockarna gråter i sina kök, såväl i Élyséepalatset som i hela Frankrike. Fransk gastronomi kommer att fortsätta att göra honom stolt", skriver landets president Emmanuel Macron på Twitter.

Paul Bocuse föddes i en matkunnig familj, hans pappa drev restaurangen L'Auberge du Pont de Collonges där han började som lärling redan vid 16-års ålder. 1965 såg han till att pappans restaurang fick inte mindre än tre stjärnor i matälskarnas bibel Micheline-guiden och han blev senare den ende fransman som lyckats med bedriften att behålla betyget i inte mindre än fyra decennier.

ANNONS

Innovatör inom matkonsten

Trots att Bocuse ses som en innovatör inom matkonsten var han även mån om traditioner och flera av hans rätter har lämnats oförändrade i tiotals år. Bland annat en svart tryffelsoppa som han skapade åt den franske presidenten Valery Giscard d'Estaing 1975 – den president som tilldelade honom Hederslegionen (Frankrikes finaste statsorden).

Svenska kockgiganten Karin Fransson träffade Bocuse för 35 år sedan i Frankrike. Mötet, och smaken av en speciell sås, gjorde stort intryck på henne.

- Den rödvinssåsen som jag åt hos honom i hans restaurang startade mitt kockintresse. Jag blev så våldsamt imponerad av hans kunskaper. Jag åkte hem till Sverige och började karriären som kock, och den rödvinssåsen har följt mig hela vägen. Den lagar jag fortfarande, säger hon till TT.

Lyfte fram kockarna

Karin Fransson säger att Bocuse lyfte fram kockarna och gjorde dem synliga, när de tidigare bara haft en roll bakom kulisserna.

- Bocuse har trätt fram i sin vita rock och sina armar i kors och det har betytt väldigt mycket för vår framgång. Och alla tävlingarna i ”Bocuse d'Or” har bidragit till att många kockar blivit synliga.

ANNONS

Hon kommer att minnas Paul Bocuse som en levnadsglad person.

- Han var mycket trevlig och skojig som person, han har levt ett bra liv. Man kommer att sakna honom.

TT

Fakta: Paul Bocuse

Född den 11 februari 1926, i Collonges-du-Mont-d'Or nära Lyon i Frankrike. Hans släkt hade drivit restauranger i generationer.

Bocuse var en av grundarna till det franska "nya köket" som anses ha förnyat den västerländska kokkonsten och han har också gett namn till det som brukar kallas kock-VM, ”Bocuse d'Or”. Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.

Både guiden Gault-Millau och The Culinary Institute of America har utnämnt Bocuse till århundradets kock.

ANNONS