EU enat om försvarsplan

I väntan på klarhet om vad Donald Trump egentligen har för säkerhetsplaner som president i USA satsar EU på utökat försvarssamarbete. Men i framtidsplanen ingår än så länge varken någon EU-armé eller några höjda budgetkrav.

ANNONS
|

- Det som kommer att hända nu är att man har en plattform för att stödja på ett effektivare sätt de olika missioner som EU har beslutat om. Man har ett mandat att börja titta på cyber- och hybridhot och den typen av frågor och ser hur man civil-militärt kan samverka i olika krissituationer, konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter måndagens möte i Bryssel.

ANNONS

Där enades EU-länderna om en plan som ska förstärka försvarssamarbetet ordentligt, även om många detaljer fortfarande återstår att utreda.

Ingen EU-armé

Tidigare dramatiska ord har förvandlats till betydligt mer neutrala. Ett samordningskontor ska förbättra det civila och militära ledandet – något "EU-högkvarter" eller någon "EU-armé" är inte på gång.

- Det handlar om att EU:s säkerhet och försvar blir mer trovärdigt och effektivt än i dag, betonar EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Peter Hultqvist är nöjd över att dubbelarbete ska undvikas.

- Det är bra att man också har konstaterat skiljelinjer mellan Nato och EU och att man kompletterar varandra och inte gör samma saker. Sedan gäller det att bygga organisationer utifrån behov och inte att man bygger för byggets skull, säger försvarsministern.

Spendera mer?

Framöver väntar också regelbundna EU-genomgångar av hur mycket EU-länderna lägger på försvaret och till vad pengarna går.

ANNONS

Att därifrån gå till något liknande procentkrav som Nato – där försvarsbudgetarna förväntas motsvara minst två procent av BNP – är dock ännu inte på gång.

- Det är många länder i EU som inte ligger på den nivån. Vi ser det nationella försvaret som en nationell fråga och det är sådant som varje land måste ta ställning till hur mycket pengar de lägger på försvarsbudgeten, säger Peter Hultqvist i Bryssel.

Fakta: EU:s försvarssamarbete

EU-ländernas försvarsministrar har enats om en implementeringsplan vad gäller säkerhet och försvar som en följd av den nya globala strategi som tagits fram under ledning av EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

I slutsatserna heter det bland annat att "EU:s säkerhetsmiljö kräver ett starkt EU, kapabelt att främja freden och garantera säkerheten för medlemsstaterna och dess medborgare".

I planen ingår 13 specifika åtgärder som ska utredas och undersökas, om allt från en årlig genomgång av försvarsinvesteringar till en förstärkning av EU:s snabbinsatsstyrkor.

ANNONS