En palestinier använder en stenslunga under lördagens protester.
En palestinier använder en stenslunga under lördagens protester.

Fortsatta protester under nationell sorgedag

Nya våldsamma protester har utbrutit i Gaza. Israeliska soldater har åter öppnat eld. Nationell sorgedag råder för alla palestinier, då offren från fredagens demonstrationer begravdes.

ANNONS
|

Myndigheter, skolor och universitet hålls stängda. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har utlyst en nationell sorgedag och medan invånarna på den ockuperade Västbanken genomför en generalstrejk marscherar Gazaborna längs gatorna för att hedra offren för fredagens sammandrabbningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Protesterna fortsatte i mindre skala dagen efter. Enligt den israeliska tidningen Haaretz öppnade israelisk militär eld vid två olika platser, öster om Jabalya i norra Gaza och i närheten av Khan Younis i söder. Minst 49 palestinier ska ha skadats enligt tidningen, som hänvisar till palestinska hälsovårdsmyndigheter, men det står inte klart hur många som skottskadats. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att omkring 70 skadades under lördagen sedan militären öppnat eld.

ANNONS

Samtidigt ses palestinier använda stenslungor på bilder från protesterna. Men det finns inga uppgifter om skadade israeler.

– För Israels del har det varit väldigt viktigt att markera att de inte accepterar den här typen av protester. Men med tanke på situationen i landet kan man förstå att folk är frustrerade, säger Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret, till TT.

"Saknar framtidstro"

Hon berättar att hon varit i kontakt med samarbetspartner i Gaza som vittnar om en oroväckande situation där protesterna sannolikt kommer att fortsätta.

– De har väldigt, väldigt lite att förlora. Inte minst ungdomarna saknar helt hopp och tro på framtiden.

Israeliska soldater sköt skarpt i fredags och träffade 773 människor och 15 av dessa dog av sina skador, säger palestinska sjukvårdsdepartementets talesperson Ashraf al-Qidra enligt tidningen The Guardian. De beskjutna var mellan 17 och 35 år gamla. Blod för transfusioner saknas nu på sjukhusen. Utöver dessa ska ungefär lika många ha skadats av tårgas eller gummikulor. Uppgiften om antalet skadade har inte bekräftats från israeliskt håll.

Hamasmedlemmar dödade

Enligt islamiströrelsen Hamas, som styr i Gaza, tillhörde fem av de palestinska dödsoffren Hamas militära gren.

– Det är många som har protesterat. Och vad som från början varit fredliga demonstrationer, folkliga protester har tagits över av radikala element. Och det är väldigt olyckligt. Det är väldigt viktigt att båda sidor ser till att inte bidra till en olycklig våldseskalering, säger Sundström.

ANNONS

Allt började med "landdagen", en palestinsk demonstration för rätten till gårdar och åkrar som palestinier ägt före Israels tillkomst. Tält hade rests på flera ställen för aktionen, som skulle pågå i sex veckor och med deltagande av hela familjer, tiotusentals människor.

Arrangörerna försökte få alla att hålla sig borta från gränsstaketet. Israeliska armén uppger att grupper av unga män kastade sten och bensinbomber och att man sköt mot "de huvudsakliga upprorsmakarna". Israelerna stod beredda med stridsvagnar och prickskyttar, skriver BBC.

Fakta: Demonstrationerna i Gaza

Demonstrationerna i Gaza inleddes på fredagen den 30 mars för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

De planeras hålla på till 15 maj, årsdagen för "Den stora katastrofen", då hundratusentals palestinier tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Demonstranterna kräver att de palestinska flyktingar som då fördrevs eller flydde ska få återvända till sina gamla byar och samhällen.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner står bakom demonstrationerna, som de har beskrivit som en fredlig, icke-våldsprotest.

En rad tält har satts upp några hundra meter från gränsbarriären. Bland de omkring 30000 deltagarna under fredagen deltog familjer med barn, men också ett stort antal ungdomar som rapporteras ha ignorerat uppmaningar från såväl arrangörerna som den israeliska militären att hålla sig en bit ifrån gränsen.

Bland demonstranterna fanns också radikala grupper som utnyttjade situationen för sina syften.

Källa: BBC, Reuters

ANNONS