Förtroendet för Brasiliens president Michel Temer är mycket lågt. De här t-shirtarna där han kallas "golpista" – kuppmakare ungefär – såldes i samband med protester i Rio de Janeiro i mars mot föreslagna reformer. Arkivbild.
Förtroendet för Brasiliens president Michel Temer är mycket lågt. De här t-shirtarna där han kallas "golpista" – kuppmakare ungefär – såldes i samband med protester i Rio de Janeiro i mars mot föreslagna reformer. Arkivbild.

Folkets missnöje glöder i Brasilien

ANNONS
|

Den största korruptionshärvan genom tiderna, köttskandaler och en växande ekonomisk instabilitet. Brasilianarna har all anledning att känna vrede över hur den politiska ledningen har handskats med makten den senaste tiden.

Det växande missnöjet är ytterst oroväckande, enligt Glauco Peres da Silva som är professor i statsvetenskap vid São Paulos universitet, USP. Inför parlaments- och presidentvalen 2018 kan det öppna upp för krafter inom en missnöjesrörelse som vänder sig emot de traditionella partierna.

- Det kan i värsta fall leda till att en person utan politisk erfarenhet, en outsider, kommer till makten och blir president, i likhet med (USA:s president Donald) Trump. Det vore katastrofalt, säger Glauco Peres da Silva till TT.

ANNONS

Den som gräver en grop…

Utredningen kring de muthärvor som under de senaste åren nystats upp i Brasilien har hela tiden vuxit och involverar nu ett hundratal politiker – däribland åtta ministrar. Ett flertal ministrar har redan tvingats avgå, och en redan impopulär regering har blivit än mer illa omtyckt.

Den jättelika korruptionsskandalen kring oljebolaget Petrobras bidrog till att Michel Temers konservativa regering kom till makten, sedan den förra presidenten Dilma Rousseff och hennes arbetarparti PT tvingats bort. Rousseff anklagades för att ha misskött ekonomin och lett en djupt korrupt regering.

Nu möter Temer själv anklagelser om korruption, samtidigt som hans regering alltsedan tillträdet i augusti i fjol försöker få rätsida på den skakiga ekonomin.

- Jag tror inte att Temer kommer att tvingas bort från regeringen, han kommer nog att sitta mandatperioden ut. Men det blir svårt för honom att finna stöd för att kunna genomföra sin politik och få de reformer han föreslår genomförda, eftersom förtroendet för honom är så lågt, säger Glauco Peres da Silva.

Lula gör comeback?

Michel Temer har hittills förnekat all inblandning i den påstådda korruptionen och hävdar att hans samvete är vitt som snö. "Sanningen är min främsta bundsförvant”, sade han nyligen enligt brasilianska medier.

ANNONS

- Folk tror inte på det han säger. Stödet för honom bland folket är mycket lågt, nästintill obefintligt, säger Glauco Peres da Silva.

En som däremot åtnjuter stort förtroende är ex-presidenten Luiz Inácio Lula da Silva – trots att han också är misstänkt för inblandning i korruptionshärvan. Om han frias från anklagelserna finns alla möjligheter för honom att göra storstilad comeback på den politiska scenen inför valen 2018, spår Glauco Peres da Silva:

- Då kommer han att kunna reformera och omorganisera Arbetarpartiet på nytt, vilket skulle innebära partiets räddning. Partiets framtid hänger mycket på vad som händer med Lula.

TT

Fakta: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

Ett stort antal personer är under utredning och involverar bland annat den forna presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Luiz Inácio Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står byggbolaget Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget omkring 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 32 miljarder kronor, i mutor. Odebrecht har inte kommenterat siffrorna, som läckts från utredningen till brasilianska medier.

Till råga på allt har också en omfattande köttskandal briserat i Brasilien, där myndighetsmän misstänks ha mutats för att släppa igenom skämt och smittat kött.

ANNONS