Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/15

Folket står upp mot terrorn: "Kärlek är starkare än hat"

– Moskén är som mitt hem. Det här gör oss rädda och ledsna. Det säger Zeinab Mohammed om terrordådet mot moskébesökare i Finsbury Park i norra London. En man dog och elva personer skadades.

Klockan närmar sig 13 på måndagen och Zeinab Mohammed är på väg att be tillsammans med sina vänner. Det är tid för zohar, det tredje bönetillfället för dagen. Hon stannar till utanför Finsbury Park-moskén, plockar upp mobilen och filmar mängden blommor som folk har placerat där. Flera av buketterna är försedda med en hälsning. På en av lapparna står det ”Finsbury Park har alltid varit mångfaldigt, tolerant och välkomnande. Låt oss hålla ihop och hjälpa varandra ännu mer nu.”

– Jag är lättad över att se det här eftersom det visar att folk står på vår sida och att vi muslimer inte är ensamma, säger Zeinab Mohammed.

En dog och elva skadades

Det var inte Finsbury Park-moskén som utsattes för ett terrorattentat under söndagsnatten utan det var den intilliggande moskén och mötesplatsen Muslim Welfare House. Men eftersom hela området kring brottsplatsen spärrades av efter attacken har folk valt att lägga blommor utanför Finsbury Park-moskén.

Det som har framkommit hittills är att en 47-årig man har gripits misstänkt för att ha kört på en folkmassa med en vit skåpbil utanför Muslim Welfare House. En man dog och elva personer skadades. Siad Youssef, som vi träffar i närheten av moskén, berättar att hans släkting var en av de nio som fördes till sjukhus.

– Jag har hälsat på henne på sjukhuset. Hon har fraktur i tre revben och har väldigt ont när hon andas.

Många samlades för att hjälpa

Enligt den kvinnliga släktingen, som är i sextioårsåldern, var det en äldre man som fick en hjärtinfarkt efter att folk hade kommit ut från bönen i moskén. Många samlades runt honom för att hjälpa till.

– När de står där kör en skåpbil på dem bakifrån och folk faller omkull, säger Siad Youssuf.

– Min släkting hade svårt att andas och det tog runt tjugo minuter innan ambulansen kom, fortsätter han.

Många chockades av händelsen – även de som inte var på plats under söndagsnatten.

Trodde aldrig det skulle kunna hända

Zeinab Mohammed säger att hon aldrig trodde att något sådant skulle kunna hända här. Hon likt många som vi träffar beskriver området som mångkulturellt och där folk med olika kulturer och bakgrunder lever tillsammans utan problem.

– Vi går ofta till parken här i närheten och nu under ramadan bryter vi ibland fastan där. Men nu kommer vi inte göra det. Nu är det att låsa dörren och stanna hemma som gäller.

Däremot har hon märkt av en skillnad i att folk idag oftare kommenterar hennes muslimska klädsel. Hon tror att det har att göra med alla de terroristattacker som har drabbat London och andra europeiska städer den senaste tiden.

– Det kan vara folk på bussen som säger saker ”Åk hem” och ”Är du inte varm i det där?”, säger Zeinab Mohammed.  

– Men de har inget att göra med hur jag klär mig. Det gör mig ledsen och orolig. 

"Alltid känt mig säker här"

På en lägenhetsterrass i ett närliggande bostadsområde sitter Samantha Moir på en trädgårdsstol. Snart tvååriga dottern Millie sitter på marken och stoppar yoghurt i munnen med sina fingrar. Grannen Lorraine Blissett, som har bott femtio år i området, stödjer sig på terrassräcket. Först när hon såg tonårssonens Instagram-bild över folksamlingen utanför moskén fick hon reda på vad som hänt. Men det slog henne inte att det kunde röra sig om en terroristattack.

– Jag har alltid känt mig säker här eftersom det bor många muslimer här. Och bilden som vi har över terrorister för tillfället är att de är muslimer, fast inte riktiga muslimer. Så jag trodde inte det kunde hända här, säger Lorraine Blissett.

Ville inte berätta för sexårige sonen

Hon ville först inte berätta för sin sexårige son om händelsen eftersom han hade blivit rädd efter att ha sett på TV om den blodiga attacken på London Bridge för drygt två veckor sedan.

– Då lugnande jag ner honom genom att säga att det var något som hade hänt långt härifrån. Men händelsen vid moskén var ju bara runt knuten, säger hon.

Samantha Moir bryter in och säger att det är viktigt att fortsätta livet som vanligt efter en sådan här attack och att upprätthålla rutiner, särskilt för barnen.

Och att de flesta verkar göra just det märks på de fyllda uteserveringarna och gatorna i Finsbury Park. Tioårige Zachary Smith har precis haft idrottsdag med skolan och är på väg till sångträningen tillsammans med lillebrorsan Theo och kompisen Esme Mellor-Stephenson. Han tänker inte rucka på sina aktiviteter.

– Om du gör det låter du terroristerna vinna. Terroristerna är en minoritet och kärlek är starkare än hat, säger han.

Mest läst