Överstelöjtnant Jonas Lotsne är just nu chef för den svenska FN-styrkan i Mali. Här talar han till delar av styrkan på Camp Nobel.
Överstelöjtnant Jonas Lotsne är just nu chef för den svenska FN-styrkan i Mali. Här talar han till delar av styrkan på Camp Nobel.

FN-svenskar nära attack i Mali

ANNONS
|

Attacken skedde under natten till tisdagen. Exakt vad som hände vill Jonas Lotsne, chef för den svenska FN-styrkan, inte gå in på då den nu är under utredning av den maliska armén.

Enligt honom fick svenskarna besked om angreppet i direkt anslutning till händelsen men väntade till morgonen med att bistå den maliska armén.

-Vi följde händelsen och det fanns inget direkt hot mot vårt förband, säger han.

Flera incidenter

Våldsspiralen i Mali har på senare tid vänt upp, efter att först ha dämpats när den fredsbevarande FN-insatsen etablerades. Men enligt Jonas Lotsne är det för tidigt att dra några slutsatser om ett förändrat säkerhetsläge. I juni undertecknades ett fredsavtal mellan de tuaregledda rebellerna och regeringen. Ett avtal som nu tycks brutet.

ANNONS

-Det (säkerhetsläget) går upp och ner. Det har funnits positiva signaler men under den senaste tiden har det varit ett antal incidenter som kommit att påverka säkerhetsläget. Vi känner av en instabil situation men vi har bra soldater och utrustning för att kunna verka i en osäker miljö, säger han.

Rejält hot

Han menar att de svenska soldaterna trots allt känner sig trygga.

-Men det finns ett rejält hot mot FN styrkan i vårt område. Den kan beskrivas genom övergreppet som våra kollegor från Burkina Faso utsattes för i juni, säger han.

Då dödades sex soldater som ingick i en kolonn med FN-fordon som anfölls i den norra delen av landet, närmare fem mil sydväst om Timbuktu. Flera soldater skadades också allvarligt.

Den svenska FN-styrkan Minusma kom på plats 2013 och sedan dess har cirka 40 soldater från olika länder fått sätta livet till. Det gör Mali till den farligaste platsen i världen för FN-personal.

ANNONS