Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, utanför FN-skrapan i New York.
Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, utanför FN-skrapan i New York.

FN slår larm om krisen i Sydsudan

ANNONS
|

- 7,5 miljoner människor, av en befolkning på 12 miljoner, är i behov av humanitär hjälp, säger Isabella Lövin, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, efter ett möte om krisen i FN-skrapan i New York.

Vid mötet deltog representanter för dem som berörs av eller arbetar med krisen, bland dem FN:s nödhjälporgan Ocha, flyktingorganet UNHCR, Röda Korset samt grannländerna. Över 4 miljoner sydsudaneser rapporteras vara på flykt och grannen Uganda har tagit emot en miljon av dem.

ANNONS

- Jag var i Sydsudan för ett år sedan så jag är väl bekant med den kris som landet befinner sig i, men den har förvärrats ytterligare, konstaterar Lövin.

- Och det är svårt att nå ut med humanitärt stöd. Över 180 biståndsarbetare har dödats sedan konflikten bröt ut, vilket i sig är fullständigt oacceptabelt.

Krismötet landade i en stark uppmaning om att leva upp till fredsavtalet från 2013 samt en vädjan till världen att öka sitt humanitära stöd. Sverige har i år gett 284 miljoner kronor i humanitärt stöd till Sydsudan, en summa som kan komma att bli större, enligt Lövin.

- Och i den nya budgeten ökar vi vårt humanitära stöd, som går till olika organisationer, väsentligt – till 1,4 miljarder kronor.

ANNONS
New York, TT:s utsända

Fakta: Sydsudan – världens yngsta nation

Den 9 juli 2011 blev Sydsudan ett självständigt land. Landet bröt sig ur Sudan efter ett blodigt inbördeskrig som pågick mellan 1983 och 2005.

Sydsudan hade i fjol uppskattningsvis 12,5 miljoner invånare. Dinka och nuer är de två största folkgrupperna, men därtill finns ytterligare ett 50-tal folkgrupper.

I december 2013 utbröt inbördeskrig i den unga nationen. Kriget har drivit miljontals människor på flykt och landets ekonomi, som till stor del bygger på oljeutvinning, är i spillror. Flyktingarna söker sig till grannländer som Uganda, Sudan, Etiopien och Kenya.

Antalet människor som står på randen till svält uppgår till 1,7 miljoner.

Källor: Civil Rights Defenders, UNHCR

ANNONS