FN:s krav: Stopp för israeliska bosättningar

FN:s säkerhetsråd kräver nu att Israel slutar att bygga på ockuperad palestinsk mark efter en omröstning i säkerhetsrådet, rapporterar Reuters.

ANNONS
|

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution med kravet att Israel stoppar byggande av bosättningar på ockuperad mark, rapporterar Reuters.

Resolutionen antogs i en omröstning där 14 av de 15 medlemsländerna röstade ja. USA valde att lägga ned sin röst.

Enligt Reuters ärresolution den första som röstats igenom i FN:s säkerhtsråd gällande konflikten mellan Israel och Palestina på åtta år.

Förslaget lades från början fram av Egypten under torsdagen men drogs enligt BBC tillbaka efter att USA:s blivande president Donald Trump ombetts av Israel att ställa sig negativ till förslaget.

Det har spekulerats om att president Barack Obama, som är mer skeptisk till Israels nuvarande ledning än Trump, skulle välja – som en av sina sista politiska markeringar innan han lämnar presidentposten – att ge Israel en näsknäpp genom att inte stoppa resolutionen. Donald Trump tillträder som president den 20 januari.

ANNONS

Röstades igenom

Resolutionen förslogs dock på nytt av de tillfälliga medlemmarna i säkerhetsrådet; Malaysia, Nya Zeeland, Senegal och Venezuela - vilket gjorde att det kunde röstas igenom i säkerhetsrådet under fredagskvällen.

Frågan om israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark har under lång tid setts som en av de viktigaste frågorna att lösa för att skapa en långvarig fred mellan Israel och Palestina.

Enligt BBC bor det idag omkring en halv miljon israeler på Västbanken och i östra Jerusalem, områden som ockuperats av Israel sedan 1967.

Välkomnas av Wallström

Sveriges regering välkomnar beslutet i säkerhetsrådet, som man menar bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.

– Jag välkomnar säkerhetsrådets beslut. Det är mycket positivt att rådet för första gången på åtta år har enats om en resolution om fredsprocessen. Resolutionen innebär ett viktigt folkrättsligt klargörande av världssamfundets syn på bosättningarna, utgör en grund för Sveriges kommande arbete i säkerhetsrådet och kan bidra till att skapa hopp hos unga i regionen om en framtida tvåstatslösning där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Republikansk ilska

Paul Ryan, republikansk talman i USA:s representanthus, kallar Obama-administrationens beslut att lägga ned rösten i säkerhetsrådet för "skamligt", rapporterar Reuters. Senatorn John McCain, även han ledande republikan, anser att beslutet gör USA "delaktigt i denna avskyvärda attack (mot Israel)".

ANNONS

USA:sFN-ambassadör Samantha Power försvarar kommenterar beslutat att lägga ner rösten.

– USA har under nästan fem decennier, både offentligt och i enskilda samtal, skickat signaler om att bosättningarna måste upphöra, sade hon vid säkerhetsrådets möte och fortsatte:

– Man kan inte samtidigt stödja växande israeliska bosättningar och kämpa för en livskraftig tvåstatslösning som skulle avsluta konflikten. Man måste göra ett val mellan bosättningar och separation.

"En markering"

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan. Han menar att USA nu har gjort en markering mot politiken som förts av Israel i frågan.

– USA markerar mot Israels politik. Det är en tydlig, men väldigt sällsynt signal, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Samtidigt kommer FN:s beslut inte att få några reella effekter, tror han.

– Det får ganska få praktiska konsekvenser. Det finns ingen fredsprocess och en sådan kommer inte igång av det här. Men det är ett hedervärt och principiellt ställningstagande.

Jan Hallenberg tror heller inte att relationen mellan USA och Israel påverkas av att USA valde att lägga ned sin röst, och inte lägga in ett veto.

– USA har flera gånger tidigare lagt in veto och jag tror att Israel hoppades att det skulle ske igen. Men jag tror inte det innebär så mycket för relationen mellan länderna, förutom att Netanyahu bli ännu surare på Obama.

ANNONS

TT: Varför lade USA inte in veto?

– Obama har tidigare visat att han inte gillar Israels bosättningar. Det här var sista chansen för honom att markera det. Det markerar också att det är Obama som bestämmer, och inte Donald Trump, säger Jan Hallenberg.

Trump snabb på att svara

USA:s tillträdande republikanske president Donald Trump kommenterar säkerhetsrådets beslut på Twitter:

"När det gäller FN, saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari"

Trump svär presidenteden den 20 januari.

ANNONS