Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  FN är oroligt över politiska indoktrineringsläger i den kinesiska provinsen Xinjiang. Bilden, från Xinjiang, har ingen koppling till texten. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  FN oroas av Kinas indoktrineringsläger

  FN oroas av politiska indoktrineringsläger i Kina – ett slags hemliga fängelser dit muslimska uigurer skickas för att "omskolas", ibland helt utan rättegång.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Världsorganisationens kommitté för avskaffande av rasdiskriminering, en del av FN-organet OHCHR, uppmanar nu Kina att omedelbart släppa de uigurer som sitter fängslade för påstådda terroristkopplingar. FN hävdar att terroranklagelserna bara är ett svepskäl, och att minst en miljon människor ur den muslimska minoritetsgruppen tvingats in i lägren i Xinjiang-regionen i västra Kina.

  Oberoende experter varnar även för att uigurer och medlemmar av andra muslimska minoriteter övervakas på oberättigade grunder, för att sedan gripas vid vägkontroller eller efter skanning av mobiltelefoner, ibland bara för att de hälsat med ett religiöst uttryck.

  Kinas utrikesdepartement avfärdar anklagelserna, och säger att kritiken kommer från Kinamotståndare. De uppger även att väpnade islamistgrupper sår osämja mellan uigurminoriteten och majoritetsbefolkningen.