Yahya al-Aridi, talesperson för den syriska oppositionen på plats i Wien inför samtal med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura.
Yahya al-Aridi, talesperson för den syriska oppositionen på plats i Wien inför samtal med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura.

FN deltar i Syrien-samtal i Sotji

Den syriska oppositionen säger att den inte kommer att delta vid den ryskledda fredskonferensen i Sotji nästa vecka. Men FN har tackat ja och skickar Syriensändebudet Staffan de Mistura.

ANNONS
|

FN:s generalsekreterare tror att samtalen i Sotji kan vara ett viktigt bidrag till de FN-ledda fredssamtalen i Genève, säger FN-talesmannen Stephane Dujarric.

Ryssland har länge försökt få FN att delta i Sotji-konferensen, för att ge mer tyngd åt sin Syriendiplomati. Men oppositionen vill inte komma till Sotji.

- Den syriska regeringen och dess allierade Ryssland har inte visat att de är tillräckligt engagerade och Sotjikonferensen är ett försök att undergräva FN:s ansträngningar för att nå ett fredsavtal, säger Yahya al-Aridi, talesperson för oppositionens delegation i Wein.

ANNONS

Resultatlöst möte

Beslutet om bojkott kommer efter att regimen och oppositionen avslutat den andra dagen av samtal i Wien med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura, för att få ett slut på det sju år långa blodbadet. Samtalen, som hållits med de Mistura utan att de stridande sidorna mötts, avslutades utan några tecken på att parterna närmar sig varandra, i likhet med de åtta tidigare omgångarna.

Samtalen i Wien har kallats för det "sista hoppet" att hitta en politisk lösning på konflikten som lett till att över 340000 människor har dödats och miljontals har tvingats från sina hem.

Staffan de Mistura säger att han är bedrövad över bristen på framgång i fredssamtalen.

- Jag delar den enorma frustration som miljontals syrier i och utanför landet känner inför frånvaron av en politisk överenskommelse, säger han.

Parallellt fredsmöte

Ryssland har under tiden planerat parallella fredsförhandlingar tillsammans med Iran och Turkiet. Omkring 1600 personer har bjudits in till en "fredskongress" i ryska Sotji den 29 och 30 januari för att börja ta fram en konstitution för Syrien efter kriget.

ANNONS

Rysslands planer på samtal i Sotji ses som ett försök av Kreml att runda FN, och flera ledare i västvärlden har uttryckt en oro för att Ryssland försöker hitta en lösning till förmån för sin allierade, den syriska presidenten Bashar al-Assad.

Dussintals rebellgrupper har redan tackat nej till mötet på semesterorten belägen vid Svarta havet.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Snart sju år av konflikt

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. Regimen svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.

Sedan kriget bröt ut har konflikten tvingat miljontals människor att lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340000 människor har dödats.

Sedan mitten av december och fram till mitten av januari har över 210000 människor flytt undan det eskalerande våldet i nordvästra Syrien, enligt FN-organet Ocha. Flest – över 58000 – tog sig till byn Dana i Idlibprovinsen medan många andra har flytt till platser i de angränsande provinserna Aleppo och Hama.

Enligt FN finns 1,1 miljon internflyktingar i Idlib och närliggande områden.

ANNONS