MIgranter som plockats upp i Medelhavet av italienska kustbevakningen når hamnen i Pozzallo nära Ragusa på Sicilien. ARKIVBILD.
MIgranter som plockats upp i Medelhavet av italienska kustbevakningen når hamnen i Pozzallo nära Ragusa på Sicilien. ARKIVBILD.

FN-basen efterlyser medkänsla i EU

ANNONS
|

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kommer till Bryssel för att bland annat hålla tal i EU-parlamentet och äta middag tillsammans med medlemsländernas biståndsministrar.

Med sig har han en tämligen skeptisk syn på EU:s planer på en militärinsats mot flyktingsmugglarna och deras båtar.

-Jag manar de europeiska ledarna att ta itu med den här frågan på ett mer mångsidigt och gemensamt sätt. Utan medkänsla kan ni inte göra det här. Först av allt måste vi göra vårt bästa för att rädda liv, sade han på en presskonferens i Dublin på tisdagen enligt nyhetsbyrån AFP.

Utvecklingsmål

Besöket i Bryssel handlar samtidigt om att på ett betydligt mer långsiktigt sätt bekämpa problemen. FN ska i höst lansera sina nya globala utvecklingsmål, om allt från att få slut på fattigdom och hunger till att skapa jämlikhet och bekämpa klimatförändringarna.

-Det är ju det vi måste uppnå: att vi faktiskt får en jämlikare värld där människor inte ska behöva fly på grund av risk för sitt eget liv eller en framtid med bara elände och fattigdom. Jag är väldigt mån om att det är den agendan som EU ska driva och det är den agendan som Sverige driver, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) på väg in till tisdagsmötet.

Fördelning väntar

Ban Ki-Moons besök sker samtidigt som EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen lägger fram detaljerna i sina förslag om hur kvotflyktingar och asylsökande ska kunna fördelas mellan EU:s medlemsländer.

ANNONS

Skepsisen är stor bland många länder som absolut inte vill vara med om någon tvingande fördelning. Sverige - som redan tar emot betydligt fler än genomsnittet - tillhör emellertid anhängarna.

-Det är ett litet, men principiellt väldigt viktigt förslag, säger Isabella Lövin.

Inom ramen för EU:s nya asyl- och migrationsstrategi har planeringen redan inletts av en militärinsats, döpt till EU Navfor Med, med syfte att bekämpa smugglarnätverk. EU hoppas få till stånd en FN-resolution som ger insatsen rätt att slå till mot misstänkta båtar och smugglare utanför Libyens kust.

På onsdagen väntas därtill detaljerade planer om hur EU-länderna gemensamt ska ta emot 20 000 så kallade kvotflyktingar - människor som FN:s flyktingorgan UNHCR betecknat som särskilt sårbara i olika flyktingläger.

Samtidigt väntas enligt uppgifter till Reuters ett förslag om hur 40 000 av de asylsökande som nyligen anlänt till Italien och Grekland tillfälligt ska kunna fördelas. Till senare i år har utlovats ett förslag om mer permanent fördelningssystem att använda vid stora flyktinginflöden.

ANNONS