Utrikesminister Margot Wallström (S) utanför FN:s högkvarter i New York.
Utrikesminister Margot Wallström (S) utanför FN:s högkvarter i New York.

FN agerar för att lagföra IS-krigare

ANNONS
|

”Ett viktigt steg mot att ställa krigsförbrytare från Daesh (ett annat namn på IS) i Irak inför rätta”, säger utrikesminister Margot Wallström i en skriftlig kommentar till TT.

Huvudsyftet med initiativet är att bekämpa terrorism genom att hålla IS medlemmar ansvariga för krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord. Genom säkerhetsrådsresolutionen upprättas en särskild internationell utredningsgrupp.

"Den ska samla in bevis om de fasansfulla brott som terrorgruppens medlemmar har begått i Irak”, säger Wallström.

Samla bevis

Det var Storbritannien som lade fram förslaget men Sverige har varit med och arbetat fram det som så kallad medförslagsställare, erfar TT. Margot Wallström satt själv med i säkerhetsrådet när resolutionen antogs.

ANNONS

Resolutionen gäller främst i Irak, vars regering har gett sitt samtycke. Den nya utredningsgruppen ska stödja Irak och andra länder med bevisinsamling och lagföring, men den ska inte döma eller skipa rättvisa på egen hand. Samarbetspartner i arbetet blir Internationella brottsmålsdomstolen, de undersökningskommissioner som lyder under FN:s råd för mänskliga rättigheter samt IIIM, som arbetar för ansvarsutkrävande i Syrien.

Nationell försoning

Ur svenskt perspektiv anser man att ansvarsutkrävande är en förutsättning för långsiktig och stabil fred.

”Vi hoppas att detta kan bli början på en nationell försoning i Irak, ett land vars befolkning har plågats av Daesh under flera år”, säger Wallström.

Tidigare i år antogs en femårig svensk biståndsstrategi för Irak, vars fokus ligger på freds- och statsbyggande och jämställdhet. De närmaste fem åren kommer upp till en miljard kronor att ges i bistånd.

New York, TT:s utsända

Fakta: IS

Terrorrörelsen IS är en väpnad sunniislamistisk rörelse, främst aktiv i Irak och Syrien. Gruppen är klassad som en terroristorganisation av FN.

IS betraktar sig som ett kalifat, alltså en muslimsk världsregering, men denna erkänns bara av gruppens anhängare.

IS har den senaste tiden förlorat mark och tryckts tillbaka mycket kraftigt militärt i både Irak och Syrien.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS