Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Flyktingar i Syrien i ett tältläger vid gränsen mot Israel i helgen.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Flyktingar från Daraa strandade vid gränserna

  Över 270 000 människor har flytt från sina hem i Daraaregionen i sydvästra Syrien på grund av regeringsarméns offensiv med ryskt stöd som syftar till att driva ut rebeller, enligt FN. Men till Jordanien och Israel är gränserna stängda.

  En av dem som flytt undan offensiven som inleddes för två veckor sedan, är Mirad Ghabaghi som befinner sig vid gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag vill bara ha trygghet för barnen, oavsett var, säger han.

  Rädsla för infiltratörer

  Israel har förstärkt sin miltära närvaro i området i veckan. Samtidigt har omkring 95 000 syrier flytt till den jordanska gränsen, och Jordanien meddelar nu att gränsen kommer att fortsätta vara stängd.

  - Gränsen är stängd och armén är mycket vaksam vad gäller flyktingarna, av rädsla för. . . infiltratörer med vapen utklädda till kvinnor, säger general Khalid al-Massaid.

  Enligt al-Massaid har 86 lastbilar med mat och dricksvatten till de flyende korsat gränsen de senaste tre dagarna.

  Jordanien stängde gränsen mot Syrien den 24 juni, med hänvisning till att landet inte klarar av en ny våg av syriska flyktingar. Omkring 650 000 syriska flyktingar har flytt till Jordanien sedan kriget i Syrien startade 2011, enligt FN. Amman uppskattar dock siffran till närmare 1,3 miljoner.

  FN: Öppna gränsen

  FN uppmanar Jordanien att öppna gränsen för de tusentals flyktingar som saknar skydd.

  - Vi uppmanar samtliga parter i konflikten att skydda civila i sydvästra Syrien, och skydda dem som försöker fly, säger talespersonen Liz Throssel.

  Syriska rebeller har återupptagit förhandlingar med Ryssland angående ett fredsavtal i södra Syrien, efter påtryckningar från Jordanien. Avtalet skulle innebära att rebellerna lämnar över sina vapen och tillåter rysk militärpolis tillträde i rebellkontrollerade städer. Förhandlingarna avbröts i lördags sedan Ryssland krävt rebellernas uttåg, ett krav dessa ansåg som förnedrande.