Det har varit mindre flygtrafik på grund av misstankar om dålig flygsäkerhet i Sharm el-Sheikh. Bild från november 2015.
Det har varit mindre flygtrafik på grund av misstankar om dålig flygsäkerhet i Sharm el-Sheikh. Bild från november 2015.

Flyg mellan Ryssland och Egypten igen

Två år efter Metrojet-tragedin nära Sharm el-Sheikh är Ryssland och Egypten nu eniga om att återuppta direkt flygtrafik mellan länderna. Det väntas bli en viktig vitamininjektion för den haltande egyptiska turismbranschen.

ANNONS
|

Rysslands transportminister Maksim Sokolov meddelar enligt nyhetsbyråer att uppgörelsen är klar. Den har slutförts i samband med ett besök i Moskva av Sherif Fathi, egyptisk minister med ansvar för civilflyg.

Det ryska bolaget Metrojets flight 9268 exploderade och störtade i Sinai i oktober 2015. 224 personer befann sig ombord på charterflygningen från Sharm el-Sheikh mot S:t Petersburg. Samtliga omkom, och såväl egyptiska som ryska myndigheter har kommit fram till att haveriet utlöstes av en bomb.

I det nya avtalet finns säkerhetsåtgärder som gör att reguljär trafik troligtvis kan återupptas i vår, heter det.

ANNONS

Även andra länder, däribland Storbritannien, har pekat på dålig flygsäkerhet när man stoppat flygtrafik till Sharm el-Sheikhs flygplats. Badorten vid Röda havet är "juvelen i kronan" på den egyptiska turismindustrin, som dock plågas av lägre besökssiffror sedan terror, krig och annan instabilitet ökat i regionen det senaste decenniet.

TT

ANNONS