Ryssland flyger från och med i dag direkt till Egypten igen. Men någon boom för turistsektorn ska egyptierna inte räkna med. Arkivbild.
Ryssland flyger från och med i dag direkt till Egypten igen. Men någon boom för turistsektorn ska egyptierna inte räkna med. Arkivbild.

Flyg mellan Ryssland och Egypten återupptas

Ryssland och Egypten återupptar direktflyg mellan länderna. Men någon jätteförbättring för turistanläggningarna vid Röda havet är inte att vänta.

ANNONS
|

Det har varit stopp för flygningar efter att en bomb exploderade ombord på ett ryskt charterplan över Sinaihalvön 2015. Nu återupptas trafiken – premiärflygningen görs av Aeroflot från Moskva till Kairo i dag, medan Egyptair följer i morgon.

Det har funnits förhoppningar om att de återupptagna flygningarna kommer att innebära en välbehövlig vitamininjektion i den stukade egyptiska turistsektorn. Men ryska turistbranschens talesperson Irina Tjurina tonar ner förväntningarna.

- Egypten är fortfarande inte tillbaka som en turistdestination för den ryska marknaden, säger hon.

ANNONS

Hon konstaterar att turister inte behöver direktflyg till Kairo, eftersom det ändå är svårt och omständligt att därifrån ta sig till turistorterna vid havet.

- Så i praktiken är situationen densamma som tidigare, när folk åkte dit på egen hand via Minsk eller Istanbul – antingen för att de verkligen gillar Egypten, eller för ryssar som bor där, säger hon.

När direktflygen till charterorter kan återupptas är oklart, då den ryska flygsäkerhetsmyndigheten fortfarande betraktar dem med oro.

TT-AFP

Fakta: Egypten och turismen

Antalet utländska turister i Egypten rasade från 14,7 miljoner 2010 till 5,4 miljoner 2016, till följd av oroligheterna som uppstod efter att den före detta presidenten Hosni Mubarak avsattes.

Sprängningen av ett flygplan till Ryssland från Sharm el-Sheikh, där 224 personer omkom, ledde till att Ryssland stoppade direktflygen till landet.

Förra året återhämtade sig turistsiffrorna för Egypten till 8,3 miljoner besökare.

Källa: AFP

ANNONS