Pakistanska människorättsaktivister protesterar mot hedersmord.
Pakistanska människorättsaktivister protesterar mot hedersmord.

Flickor begravdes levande

ANNONS
|

Hameeda, Raheema och Fauzia ville själva välja sina män, med det är ett brott mot traditionerna i ålderdomliga provinsen Baluchistan där äktenskap arrangeras av de olika klanernas ledare.

Flickorna, som uppges ha varit mellan 16 och 18 år, blev kidnappade av en grupp män och körda till ett avsides område där de blev slagna och skjutna. Blödande men fortfarande vid liv slängdes de i ett dike och täcktes med stenar och jord medan de ännu andades, enligt vad Human Rights Watch fått fram.

Två medelålders kvinnor i släkten, 38 och 45 år, hade också tvingats med. När de protesterade mot de grymma avrättningarna utsattes de för samma behandling.

ANNONS

Morden ägde rum för sex veckor sedan, men det var inte förrän i fredags som de kom till allmän kännedom. Det skedde när kvinnliga senatorn Bibi Yasmin Shah tog upp saken i parlamentet. Hon anklagade regeringen för att brottslingarna inte gripits. Det berodde enligt Shah på deras koppling till en lokal minister från regeringspartiet PPP, som leds av Benazir Bhuttos änkling Asif Ali Zardari.

Men innan hon hann så långt i sitt tal avbröts hon av senator Israr Ullah Zehri från Baluchistan.

- Det här är våra normer och de ska inte uppmärksammas negativt, skrek Zehri.

En vice ordförande i senaten, Jan Muhammad Jamali, gick inte lika långt men försökte ta loven av sin kvinnliga kollegas kritik. Enligt den pakistanska tidningen Nation sa Jamali att Baluchistans traditioner inte tillät honom att kommentera vad som händer i en annan stam samtidigt som han tillade att det är lätt att höja rösten i Islamabad men svårare att argumentera i Baluchistan.

Kommentarerna från framför allt Zehri har utlöst en storm av fördömanden från andra parlamentariker och grupper som kämpar för kvinnors och andra mänskliga rättigheter.

Zehri har dock stått på sig och hävdat att det rör sig om hundraåriga traditioner som han tänker fortsätta försvara.

ANNONS

- Bara de som ägnar sig åt omoraliska handlingar behöver vara rädda, sa han till försvar av hedersmorden enligt AP.

Uppmärksamheten gjorde att regionens högsta domstol i måndags beordrade en undersökning. Tre släktingar till flickorna har sedan gripits och erkänt.

Iqbal Haider från Pakistans kommission för mänskliga rättigheter är inte imponerad.

- Jag la fram saken för regeringen 16 augusti. De har inte reagerat förrän nu. Varför tog det så lång tid för gripandena? Varför dröjde fördömandet så länge?

Brittiska Guardians korrespondent i landet rapporterar att flera källor uppgett att de fordon som användes vid kidnappningen tillhör de regionala myndigheterna. Och dödandet ska ha övervakats av en bror till en minister i provinsen.

Ministern har bekräftat att flickorna levde när de begravdes, men han förnekar att hans bror var inblandad.

Fakta: Hedersmord i Pakistan

Källa:
ANNONS