Fler migranter anländer till Spanien

Enligt siffror från Internationella organisationen för migration (IOM) har 8 385 migranter hittills i år anlänt till Europa via den västra Medelhavsrutten, från Marocko till Spanien. Det är mer än dubbelt så många som vid samma tidpunkt i fjol.

ANNONS
|

Som jämförelse har drygt 12000 migranter hittills i år anlänt till Grekland via den östra Medelhavsrutten från Turkiet. Om de nuvarande ankomstsiffrorna håller i sig tror IOM att Spanien inom kort kan ta över positionen som näst största europeiska mottagarland. Spanska Röda korset, som deltar i mottagandet, menar att beredskapen är god men att man planerar för fortsatt stora insatser under hösten.

- Det är svårt att beräkna, men med tanke på de goda väderförhållandena förbereder vi för några intensiva ankomstmånader, säger organisationens akutchef Inigo Vila.

ANNONS

Överlägset flest migranter anländer fortfarande via den centrala Medelhavsrutten från Libyen till Italien. Enligt IOM har 97000 gjort den livsfarliga resan hittills i år, en marginell minskning från 100000 migranter vid samma tidpunkt i fjol.

Totalt har enligt IOM 2408 migranter mist livet i samband med livsfarliga båtresor till Europa under 2017. 2016 omkom drygt 5000, vilket gjorde året till det dödligaste på Medelhavet någonsin.

TT-AP

ANNONS