FN-styrkan i Kongo-Kinshasa är världsorganisationens största fredsbevarande insats. Arkivbild.
FN-styrkan i Kongo-Kinshasa är världsorganisationens största fredsbevarande insats. Arkivbild.

FN-soldater dödade i Kongo-Kinshasa

Femton FN-soldater och minst fem kongolesiska soldater har dödats i östra Kongo-Kinshasa. FN-chefen António Guterres beskriver attacken som den värsta som drabbat FN på länge.

ANNONS
|

- I dag är en mycket tragisk dag för FN-familjen. Denna avsiktliga attack på fredssoldater är oacceptabel och utgör ett krigsbrott, säger generalsekreteraren António Guterres.

Minst 53 FN-soldater skadades i angreppet på torsdagskvällen nära staden Beni, i provinsen Norra Kivu, enligt ett uttalande från FN-missionen Monusco. De dödade FN-soldaterna kom från Tanzania och landets president John Magufuli är "chockad och sorgsen".

ANNONS

Även FN:s säkerhetsråd fördömer dådet och har hållit en tyst minut för att hedra offren.

Flera timmar

Attacken följdes av strider som varade i minst fyra timmar, rapporterar lokala FN-stödda radiokanalen Okapi, med hänvisning till militära källor. FN-styrkorna söker efter ytterligare tre saknade FN-soldater som försvann i samband med striderna.

Gilbert Kambale, som leder en lokal aktivistgrupp, säger att attacken ägde rum cirka fem mil norr om staden Beni, på vägen som leder till gränsen mot Uganda.

FN misstänker att rebellgruppen Allied democratic forces (ADF), som domineras av konservativa ugandiska muslimer, låg bakom attacken.

Attack i oktober

Attacken är den tredje mot FN-styrkorna i östra Kongo-Kinshasa de senaste månaderna. I oktober dödades två FN-soldater från Tanzania i östra Kongo-Kinshasa, och minst tolv soldater skadades när FN-basen nära Beni attackerades av ADF-rebeller.

Basen utanför Beni är säte för FN:s snabbinsatsstyrka, som till skillnad från många andre fredsbevarande styrkor även har mandat att gå på offensiven.

Styrkan i östra Kongo-Kinshasa, Monusco, är FN:s största fredsinsats och har till uppgift att stävja våldet i östra delen av landet där en rad väpnade grupper finns.

TT-AP-Reuters

Fakta: FN i Kongo-Kinshasa

FN har sedan många år haft stora styrkor i Kongo-Kinshasa. Den största och dyraste FN-insatsen är Monusco. För närvarande (september 2017) uppgår antalet anställda till närmare 22000. Av dem är 16000 soldater, 1400 poliser och 4000 civila.

Insatsen bildades genom en FN-resolution 1999 under namnet Monuc. 2010 ändrades namnet till Monusco.

Under åren har 93 Monusco-anställda mist livet, de senaste dödsoffren oräknade.

Monusco ska skydda civila, humanitär personal och människorättsförsvarare och stödja landets regering i stabiliserande och fredsfrämjande ansträngningar.

Källa: Monusco

ANNONS