33-åriga Bayan Bibi träffades av så kallade glädjeskott när hon promenerade på gatan i Libanons huvudstad Beirut. Nu vill hon göra människor uppmärksamma på farorna med att skjuta i luften för att uttrycka känslor.
33-åriga Bayan Bibi träffades av så kallade glädjeskott när hon promenerade på gatan i Libanons huvudstad Beirut. Nu vill hon göra människor uppmärksamma på farorna med att skjuta i luften för att uttrycka känslor.

Firandet som kan sluta med döden

Att avfyra så kallade glädjeskott i luften är vanligt i Libanon. Men en rad uppmärksammade olyckor har fått polisen att ta i med hårdhandskarna.

ANNONS
|

Det var en helt vanlig sommardag när designern och formgivaren Bayan Bibi intet ont anande promenerade längs med shoppinggatan i stadsdelen Hamra i västra Beirut. Plötsligt kände hon en skarp smärta i ryggen och föll ihop.

- Jag trodde att det var en sten, det var som om min ryggrad krossades, säger hon till TT på ett kafé alldeles i närheten av platsen där hennes liv för alltid kom att förändras för nästan precis tre år sedan.

ANNONS

Men det var ingen sten som penetrerade Bayan Bibis axel för att sedan fortsätta genom lungan, innan den slutligen stannade till mellan ett par revben. Hon hade träffats av en kula som troligtvis avlossats i samband med att den shiamuslimske politikern Nabih Berri talat i tv – vilket fick hans anhängare att gå ut på gatorna och bränna av några skottsalvor.

Farligt firande

Av tradition är det i Libanon vanligt att uttrycka sina känslor vid begravningar, bröllop, födelsedagar, provresultat och politiska framträdanden genom att skjuta i luften. Problemet är bara att det som skjuts upp också måste komma ner någonstans.

De senaste månaderna har minst två personer dödats av så kallade glädjeskott i Libanon, varav ett barn. Ännu fler har skadats. Nu försöker polisen ta tag i problemet och uppger att över 130 människor har gripits sedan i juni. Det finns också en särskild tipstelefon dit libaneser uppmanas att vända sig för att tipsa om firande skyttar.

- Civila måste gå samman och sluta skjuta och inte hålla tyst om skyttarna. Det här är inte en fråga om traditioner. Det är ett brott som kan få dödliga konsekvenser, säger polisens talesperson Joseph Mousallem till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Många har vapen

Trots att glädjeskott är ett brott som på pappret kan leda till fängelse eller böter är det vilda skjutandet fortfarande utbrett. Problemet förvärras av det stora antal vapen som finns i Libanon.

Bayan Bibi trodde att hon skulle dö, men klarade sig undan med en lång sjukhusvistelse. Fortfarande känner hon obehag när hon passerar platsen där hon blev träffad och när hon hör fyrverkerier eller skottlossning försöker hon ta sig så långt bort som möjligt.

- Jag hade tur och fick en andra chans till livet. Jag har blivit tuffare, mer orädd och nu gör jag vad jag vill. Jag har tagit av mig min hijab, skaffat motorcykel och öppnat egen designbyrå. Men andra är inte lika lyckligt lottade.

Manlig ovana?

Bibi hoppas att hon ska kunna bidra till ökad medvetenhet om farorna med glädjeskott.

- De här kulorna som skjuts upp i luften, de försvinner inte bara. Det är något kulturellt, män som använder vapen i ett försök att visa sig mäktiga och maskulina. Det är så fånigt och det måste verkligen upphöra, säger hon.

ANNONS

Fakta: Glädjeskott

Traditionen att skjuta i luften i samband med bröllop, begravningar och andra högtidliga tillfällen är utbredd i flera länder i Mellanöstern men förekommer också på andra håll i världen.

Inför nyårsfirandet drog till exempel polisen i Los Angeles i USA-delstaten Kalifornien i gång en kampanj som syftade till att minska incidenter kopplade till "den urskillningslösa skottlossning" som blivit en "dödlig nyårstradition" i staden.

I Libanon äger många människor fortfarande skjutvapen, över två decennier efter slutet av inbördeskriget som rasade 1975–1990.

Enligt en lag från 1959 riskerar en person som festskjuter i bostadsområden eller i en folkmassa upp till tre års fängelse eller böter. Men bötesbeloppet har inte ändrats sedan dess och uppgår i dagsläget till knappt 3 kronor (500 libanesiska pund).

Hassan Nasrallah, ledare för shiamuslimska Hizbollah, har upprepade gånger uppmanat sina anhängare att sluta med glädjeskott.

Källa: AFP

ANNONS