François Fillon, konservativ kandidat i det franska presidentvalet, är pressad av en korruptionsutredning.
François Fillon, konservativ kandidat i det franska presidentvalet, är pressad av en korruptionsutredning.

Fillon tar strid – kvar i valrörelsen

Den skandalomsusade François Fillon har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare. Men han vägrar att dra sig ur det franska presidentvalet. Även hans fru har kallats till förhör.

ANNONS
|

Beskedet fick 47-årige Bruno Le Maire att hoppa av Fillons kampanj. Le Maire ställde själv upp i Republikanernas primärval som Fillon vann.

Le Maire blev senare utsedd av Fillon som kandidat till utrikesministerposten, om Republikanerna vinner valet.

Han anklagar nu Fillon för att inte hålla sitt ord, då han tidigare sagt att han skulle dra sig ur om han formellt utreds för brott.

Till förhör

På en presskonferens vid lunchtid på onsdagen bekräftade Fillon att han kommer att bli förhörd den 15 mars. Han anklagas för att ha använt skattepengar för att avlöna sin fru för ett arbete i parlamentet som det hävdats att hon inte har utfört.

ANNONS

Utredningen kan leda till att Fillon åtalas för misshushållning med allmänna medel.

- Jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka. Jag kommer att kämpa till slutet. Utöver min person är det demokratin som utmanas, deklarerade Fillon själv med emfas på presskonferensen.

Den 62-årige kandidaten är rejält ilsken över hur hela rättsprocessen har gått till och kallar den till och med för ett försök till "politiskt mord". Men han tänker ändå inställa sig till förhöret i mitten av mars.

- Jag tror på våra institutioner. Jag tror på rättvisan. Jag kommer att berätta min sanning – som också är den enda sanningen.

Var favorit

Fillon var favorit i opinionsmätningarna inför vårens presidentval fram tills misstankarna avslöjades. På onsdagsmorgonen sköt han plötsligt upp ett besök på en lantbruksmässa, vilket fick spekulationer att ta fart om att han skulle dra sig ur valrörelsen. Mässan är ett måste för franska presidentkandidater, ett mått på hur viktiga landsortsrösterna är.

ANNONS

Att Fillon är en person som inte ger upp särskilt lätt visade han redan under åren som premiärminister under president Nicolas Sarkozy. På presskonferensen gjorde han en poäng av att han inte tänker dra sig ur en demokratisk valkampanj på grund av en juridisk fråga som ännu inte är avgjord.

Demokratisk retorik

Det är upp till franska folket att avgöra om han är värdig att vara president eller inte, anser Fillon.

- Fillon ställde demokratin och juridiken mot varandra. Det kan ses som ett sätt att försöka vända kritiken mot honom till något positivt, ett slags styrkebevis, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till TT.

- Det är klart att hans chanser i valet hade varit betydligt större om han inte varit under utredning för korruption. Samtidigt kan det finnas en styrka i att han inte erkänner, att han inte låter sig tystas.

ANNONS
TT

Fakta: Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari till följd av anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte utfört något arbete där.

Fillon står nu inför en fullskalig utredning i det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope Fillon. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon har förnekat brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för äkta arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem ett jobb.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom, men kan inte säga vem som skulle stå bakom en sådan.

Presidentvalet äger rum den 23 april. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång 7 maj.

Opinionsmätningar har hittills tytt på att både Fillon och den politiskt oberoende Emmanuel Macron skulle besegra Marine Le Pen i en andra omgång, även om Le Pen vinner första omgången och bara en av de andra motkandidaterna blir kvar.

Källa: Reuters

ANNONS