En byggnad i Marawi har fattat eld efter flygräder av det filippinska flygvapnet.
En byggnad i Marawi har fattat eld efter flygräder av det filippinska flygvapnet.

Filippinsk offensiv i Marawi

Filippinsk militär satte in sina hittills kraftigaste vapen när raketer från helikoptrar sköts mot positioner hållna av islamistiska extremister i staden Marawi på ön Mindanao.

ANNONS
|

- Vi försöker att använda vår maximala styrka, säger generalmajor Carlito Galvez, som leder insatsen vars syfte enligt honom är att försöka bekämpa "laglösheten" så att läget kan återgå till det normala.

- Så att vårt folk här, våra landsmän, kan återvända, speciellt till (fastemånaden) ramadan.

ANNONS

I tisdags utbröt oroligheter i Marawi då Mauterebeller, militanta extremister som svurit trohet till terrorrörelsen IS, belägrade och fortfarande håller flera byggnader i staden. De flesta av de runt 200000 invånarna uppges ha flytt. Hittills har 41 extremister dödats, liksom 13 soldater.

Vad gäller fredssamtalen i nederländska Noordwijk aan Zee mellan den filippinska regeringen och kommunistrebeller bröt de samman på lördagen. Orsaken var uppgifter om att rebellerna gett order om att trappa upp stridigheterna.

Det kommunistledda upproret började 1968 och är en av världens mest långlivade konflikter. Detta är den femte samtalsrundan i försöken att uppnå fred.

- Samtalen är inte över, säger rebellernas chefsförhandlare Fidel Agcaoli.

TT-AFP-Reuters

ANNONS