Ny ledare i Luhansk efter påstådd kupp

Den proryske säkerhetsministern Leonid Pasechnik har tagit över makten i den rebellstyrda regionen Luhansk i östra Ukraina, meddelar han i ett videklipp. Regionens förre ledare säger att det skett en kupp.

ANNONS
|

Den tidigare regionledaren Igor Plonitskij uppges ha avgått av hälsoskäl, men för några dagar sedan hävdade han att en kupp inletts i Luhansk. Tidigare i veckan kom rapporter om att uniformerade beväpnade män blockerade huvudgatorna i staden Luhansk, som är den självutnämnda huvudstaden i utbrytarrepubliken.

Luhansk och grannregionen Donetsk har fört en väpnad kamp om självständighet från centralregeringen i KIev sedan 2014. Ryssland stöder separatisterna, men hävdar att landet inte har något inflytande i utbrytarregionerna.

Rebelledare har dock vittnat om att Moskva har en mycket aktiv roll i vilka personer som utses som rebellledare.

ANNONS

På fredagen rapporterades att fem ukrainska soldater dödades i en attack utförd av proryska rebeller i Luhanskområdet, uppger Ukrainas militär. Trots det nästan tre år gamla fredsavtalet pågår fortfarande strider på en daglig basis.

De ukrainska soldaterna rapporteras ha dödats i en åtta timmar lång strid i närheten av en by cirka tre mil väster om Luhansk. Situationen i regionen har förvärrats sedan en konflikt uppstått mellan olika separatistgrupperingar som kontrollerar regionen.

TT-Reuters

ANNONS