Fem saker kvinnor i Saudiarabien inte kan göra

ANNONS
|

1. Resa själva

Kvinnor har ofta med sig en man, oftast en manlig släkting, när de ska resa. I vissa fall följer mannen med kvinnan när hon gör ärenden, handlar och går på läkarbesök.

I ett fall blev en tonåring våldtagen, enligt Washington Post, men eftersom hon inte hade en man med sig, blev hon dömd till fler piskslag än gärningsmännen.

Om kvinnor reser utomlands, skickas ett textmeddelande till mannen som har ansvar för dem.

2. Köra bil

Det finns ingen lag som förbjuder kvinnor att köra. Istället handlar det om djupt rotade traditioner. 2011 organiserades kampanjen Women2Drive som uppmuntrade kvinnor att ignorera traditionen och lägga upp bilder på sig själva i bilen med syftet att väcka uppmärksamhet kring frågan. Kampanjen uppmärksammades men det ledde inte till några större förändringar.

ANNONS

Saudiska Manal al-Sharif, IT-konsult, greps för att ha kört bil, friges mot borgen. Hon hade själv vädjat till kung Abdullah om att släppas.

UPPDATERING: Sedan sommaren 2018 får kvinnor köra bil. Men förmyndarsystemet gäller fortfarande vilket bland annat innebär att en kvinna inte kan köpa en bil själv.

3. Ha på sig vissa kläder

Klädkoden kan ofta styras av en strikt tolkning av den islamiska lagen som dock stöds i varierande grad över hela landet. Många kvinnor har på sig slöja och abaya - lång, heltäckande klädesplagg. Ansiktet behöver inte vara täckt men polis kan ändå ge sig på kvinnor som visar för mycket hud eller har på sig mycket smink.

4. Beblanda sig med män

De flesta offentliga byggnader som banker och universitet har separata ingångar för män och kvinnor. Kollektivtrafik, parker, stränder och nöjesparker är också segregerade i stora delar av landet, skriver Daily Telegraph. Samtidigt, för att samhället ska fungera, förekommer det interaktion mellan män och kvinnor på arbetsplatser och andra livssituationer.

5. Prova kläder när de shoppar

"Bara tanken på en avklädd kvinna på andra sidan av dörren i omklädningsrummet är uppenbarligen för mycket för män att hantera", skriver Vanity Fair-skribenten Maureen Dowd. Andra menar att kvinnorna själva inte vill det. Hur än det förhåller sig är det svårt för kvinnorna att prova kläderna de vill köpa.

ANNONS
ANNONS