Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180224-italienextremism-623518_se.gp_1.jpg
Polis drabbar samman med motdemonstranter vid nyfascistiska Casa Pounds möte i Milano.

Fascister väcker protester inför Italiens val

Tiotusentals människor har samlats till en rad högerextrema och antifascistiska demonstrationer på olika platser i Italien. Våldet mellan de två rörelserna har trappats upp dramatiskt inför parlamentsvalen i nästa vecka.

Polariseringen är stor inför valet den 4 mars, där två rivaliserande nyfascistiska partier ställer upp: Forza Nuova och Casa Pound. Utöver sedvanliga valmöten hölls på lördagen en rad antifascistiska protester runt om i Italien.

I huvudstaden Rom hade 3 000 poliser mobiliserats för två stora marscher och tre protestmöten av både vänster- och högergrupper.

Premiärminister Paolo Gentiloni och förre premiärministern Matteo Renzi närvarade vid den största marschen i Rom, som organiserats av partisanförbundet ANPI under parollen "Aldrig mer fascism".

Ett av protestmötena hölls av Giorgia Melonia, ledare för Fratelli d'Italia (Italiens bröder), ett parti på yttersta högerkanten som ingår i en valallians med Silvio Berlusconis Forza Italia och främlingsfientliga Lega Nord (som numera endast kallas Lega då partiet försöker få röster i hela Italien).

Bråk i Milano

Legas ledare Matteo Salvini talade vid ett valmöte i Milano. "Italien först", var hans budskap till de mellan 15 000 och 20 000 som hade samlats enligt polisens bedömning.

I Milano höll även nyfascistiska Casa Pound möte, och tumult utbröt när polis hindrade antifascister från att störa mötet. Hundratals motdemonstranter, många av dem med kommunistpartiets fana, hade samlats till en protest.

- Vi tycker det är chockartat att två rasistpartier tillåts hålla demonstrationer i Milano, sade aktivisten Gianni Fossati.

Nyfascist misshandlades

I Palermo på Sicilien har nyfascistiska partiet Forza Nuova utlyst ett kampanjmöte. En av partiets aktivister misshandlades av maskerade män i tisdags i Palermo, där även kommunistiska Potere al Popolo demonstrerade.

I Brescia i norra Italien anordnade ANPI en demonstration, sedan ett av dess hjälpcenter där sattes i brand i torsdags. Samma dag skadades tre poliser i sammanstötningar med antifascister som försökte storma Casa Pounds möte i Turin, där det nyfascistiska partiet presenterade sitt valmanifest.

Den värsta våldshändelsen inträffade i staden Macerata i början av februari, där en man skottskadade sex afrikanska migranter. Vid gripandet gjorde han fascisthälsning.

Mest läst