Fasaväckande vittnesmål om massaker i Burma

De burmesiska soldaterna spärrade ingången till moskén – sedan började dödandet. Rohingyer som flytt våldets Burma vittnar om fasaväckande övergrepp.

ANNONS
|

Massakern i byn Aung Sit Pyin ska ha genomförts den 25 augusti, enligt flyktingar som lämnat den burmesiska delstaten Rakhine och nu befinner sig i ett flyktingläger i Bangladesh.

Efter att soldater reglat dörrarna till byns moské kom män beväpnade med machete och bensindunkar, vittnar ett tiotal personer ur den muslimska minoritetsgruppen rohingya för AFP.

- De som sprang höggs ihjäl. Andra sköts av armén, säger Master Kamal, en 53-årig lärare som överlevde massakern, till nyhetsbyrån.

ANNONS

- De eldade upp husen. Vi flydde för att rädda våra liv.

Urskillningslöst dödande

Dödandet ska ha skett samma dag som muslimska väpnade grupper angripit polisposteringar runt om i Rakhine, en attack som blev startskottet på den våldsvåg som hittills har drivit omkring 300000 av Burmas 1,1 miljoner rohingyer på flykt över gränsen till Bangladesh.

Den 66-årige bonden Mohammad Amin, vars familj levt i Aung Sit Pyin i tre generationer, flydde in i djungeln när skottlossningen bröt ut. Där tillbringade han flera dagar, letande efter sina sju söner och döttrar.

- Det här är första gången vi flyr. Jag har aldrig bevittnat ett våld som detta, säger han till AFP.

Vittnesmål från området är svåra att styrka, eftersom Rakhine i princip är otillgängligt för utländska medier. Många av flyktingarna i lägret i Bangladesh lämnar dock samstämmiga uppgifter om urskillningslöst dödande och nedsablade och sönderbrända kroppar på marken.

ANNONS

Brott mot mänskligheten

Tirana Hassan, chef för krissamordning på människorättsgruppen Amnesty International, har inte tagit del av AFP:s rapport, men säger att den överensstämmer med information som hennes egen organisation har samlat in.

- Det står helt klart att den här typen av övergrepp har ägt rum. Situationen är fullständigt desperat, säger Hassan, som befinner sig i Bangladesh nära gränsen mot Burma, på telefon till TT.

Hon betonar att uppgifterna inte kommer från en eller två byar, utan från en lång rad platser över hela Rakhine.

- Amnesty har hittills dokumenterat samma typ av händelser från minst 6-8 byar. Vi tror att det rör sig om etnisk rensning, att människor har angripits på grund av sin etnicitet. I juridiska termer är det brott mot mänskligheten, säger hon.

Bangladeshs utrikesminister Abul Hassan Mahmood Ali går ännu längre. De senaste veckornas våldsamma förföljelse av muslimer i Burma är ett folkmord, säger han, enligt AFP.

ANNONS

Mejades ned

Jamal Hussain, 12 år, berättar om hur hans fem äldre bröder mejades ned med automateld när de försökte fly. Han har inte sett vare sig sina föräldrar eller någon av sina sju systrar sedan dess.

- Vi var alla tillsammans när de plötsligt började skjuta. Jag kunde inte vända mig om, för jag trodde att jag skulle dö, säger han till AFP.

TT

Fakta: Hundratusentals på flykt

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser. Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats.

Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia. Men majoriteten, cirka en miljon människor, lever i västra Burma.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazeera med flera

ANNONS