Farcledaren och presidentkandidaten Rodrigo Londoño. Arkivbild.
Farcledaren och presidentkandidaten Rodrigo Londoño. Arkivbild.

Farcledare: Fredsavtalet i fara

Fredsavtalet mellan den tidigare gerillan Farc och den colombianska regeringen är i fara, enligt Farcledaren och presidentkandidaten, Rodrigo Londoño.

ANNONS
|

Han känner sig "sviken" av regeringen, som han anklagar för att stoppa honom från att kampanja fritt inför presidentvalet i maj.

- Det här kanske låter hårt, men jag vill verkligen skicka ut en nödsignal för fredsprocessen, säger han.

Den tidigare rebellgruppen Farc registrerade sig, efter att fredsavtalet slutits, som ett politiskt parti. Namnet finns kvar, men bokstäverna står för något nytt: Alternativa allmänna revolutionära kraften.

ANNONS

Londoño, som vill bli president, har omkring en procents stöd enligt opinionsundersökningar, och avbröt sin kampanj den 9 februari då han hävdar att myndigheterna inte kan garantera hans säkerhet.

Han anklagar regeringen för att inte leva upp till fredsavtalet, som ledde till att landets president Juan Manuel Santos tilldelades Nobels fredspris 2016.

- Vi har sett hur små men väldigt mäktiga krafter går ihop för att göra så att denna historiska och vackra fredsprocess misslyckas, säger Londoño.

Farc säger att regeringen bryter sina löften om säkerhet för tidigare medlemmar av Farc, kampanjfinansiering och att fängslade Farc-soldater ska släppas.

Den 11 mars håller Colombia val till båda kamrarna i landets kongress. Santos efterträdare ska sedan väljas den 27 maj, med en möjlig andra omgång den 17 juni.

Det är första gången Farc ställer upp i det colombianska valet sedan gruppen bildades 1964.

Sedan Londoño avbröt sin kampanj i februari, har han förnekat rykten om att han tänker dra tillbaka sin kandidatur.

TT-AFP

Bakgrund: Farc och inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Farc var ursprungligen en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller drogs in i konflikten. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Fredssamtal mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och hölls i Kubas huvudstad Havanna. Parterna kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti i 2016. Men de colombianska väljarna röstade, med mycket liten marginal, oväntat nej till avtalet i folkomröstningen den 2 oktober.

Nya samtal inleddes, och parterna enades om ett nytt fredsavtal den 12 november i 2016 i Havanna. Det godkändes sedan av kongressen den 1 december 2016.

ANNONS