Familjen Jafari: Nu börjar livet

ANNONS
|

Familjens ägodelar ryms i tre små ryggsäckar, men packningen har krympt betydligt under de 2,5 månader som de befunnit sig på flykt. Det var jobbigt att bära under de 23 timmar som det tog att till fots ta sig från Iran till Turkiet, och familjen har tvingats att göra sig av med många tillhörigheter för att orka fortsätta framåt.

-Längs vägen har jag flera gånger sagt till mig själv att vi inte borde ha lämnat Afghanistan. Vi borde ha stannat trots att vi i Kabul var rädda för självmordsbombare varje dag, säger 28-åriga Razai Jafari till TT:s utsända vid tågstationen i München.
Sjukdomar och hunger

I Turkiet var familjen, med fyra barn, fast i skogen i sex dagar utan mat. Treåriga Zeinab Jafari har varit sjuk flera gånger och tagits till sjukhus med hög feber i både Turkiet och Grekland.

-Vi hade aldrig lämnat Afghanistan om det inte hade varit nödvändigt. Men vi gör det för våra barn, för att de ska kunna få en framtid och möjligheter vi själva aldrig fick. För det är vi beredda att offra allt, säger Jalal Jafari.

Tioåriga Ghazal Jafari ler blygt när hon berättar om sin dröm:

ANNONS
-Jag vill bli läkare.

Familjen vill slå sig ner i Tyskland så snart som möjligt, och lämna den ständiga oron bakom sig. Men det är inte alla som kommer med tågen från Österrike och Ungern som vill stanna i landet.

Kusinerna Nawaz Mashwani och Hassan Khan, från Jalalabad i Afghanistan, smet utanför avspärrningarna för att slippa gå ombord på bussarna som kör vidare mot mottagningscenter i och utanför staden. De tillbringade natten på det kyliga stengolvet inne på stationen.

-Men vi kunde inte sova, polisen jagade bort oss hela tiden, säger 18-årige Nawaz Mashwani som dragit upp luvan för att stänga kylan ute.
"Inga pengar"

De hoppas kunna ta sig vidare mot Belgien, där de har släkt. Men de vet inte riktigt hur det ska gå till.

-Vi har inga pengar. Den bulgariska polisen tog allt vi hade, och våra mobiltelefoner också, säger 16-årige Hassan Khan.

Hittills har München tagit emot flyktingarna med öppna armar. Många har med applåder och jubel visat att alla kan känna sig som hemma här och volontärerna vid stationen klarar inte av att ta emot alla gåvor som strömmar in.

-Vi är kända för att vara en stad med hjärta, säger journalisten Miriam Winkler.
Kritik mot EU

Arbetsförmedlaren Maximilian Lappe har kommit för att lämna av lite gamla leksaker och han är irriterad över hur EU skött flyktingkrisen.

-När det är dags att hjälpa till så ser alla länder bara till sitt eget bästa. Och att prata om kvoter när det handlar om människor? Jag hoppas att flyktingarna aldrig ska behöva höra hur politikerna pratar om dem.

Omkring 7 000 migranter kom till München på lördagen från Österrike, och tysk polis räknar med ytterligare cirka 10 000 på söndagen, enligt AFP. Staden är väl förberedd, enligt polisens talesperson Thomas Baumann som säger att det inte finns några rapporter om att flyktingar utsatts för attacker här.

ANNONS
-Det är en stad med 1,5 miljoner invånare, och det är klart att alla inte är glada över att det kommer så många hit. Men de flesta säger att det handlar om medmänsklighet, att vi måste ge dem som kommer hit mat, vatten och tak över huvudet.

Omkring 800 000 asylsökande väntas till Tyskland i år - och enligt tidningsuppgifter kan notan landa på motsvarande 94 miljarder kronor. Enligt förbundskansler Angela Merkel kan Europas största ekonomi hantera det utan vare sig skattehöjningar eller att äventyra budgetbalansen.

Bakgrund om några av de mest uppmärksammade händelserna under de senaste dagarna:

I torsdags väckte bilden på den treårige syriske pojken Alan Kurdi, liggandes livlös på stranden, starka reaktioner runt om i världen. Radiohjälpens insamling för människor på flykt slog rekord och även andra hjälporganisationer fick ta emot stora belopp.

- Nu krävs kraftfulla beslut inom EU för att alla länder ska ta ansvar för de människor som flyr från krig, sade statsminister Stefan Löfven till Expressen.

I fredags samlades EU:s utrikesministrar för ett informellt möte om flyktingkrisen. Efteråt beskrev nyhetsbyrån Reuters mötet som "diplomatins sammanbrott". Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade att mötet inte gav några direkta konkreta resultat.

Sent på kvällen gav Ungern upp försöken att hålla kvar de tusentals flyktingar som velat söka sig vidare från Budapest mot Österrike och Tyskland. Ett hundratal bussar sattes in för att föra flyktingarna till gränsen mot Österrike. Under natten till lördagen kom beskedet att Tyskland och Österrike enats om att öppna gränserna och släppa in migranterna.

Under lördagen fördes flyktingar med bussar och tåg som gick i skytteltrafik från den österrikisk-ungerska gränsen till Tyskland. På eftermiddagen nådde det första tåget med omkring 450 migranter München. Tysk polis förberedde sig för att ta emot upp till 10 000 flyktingar. Samtidigt flaggade Ungern för skärpta gränskontroller vid gränsen mot Sebien.

- Vi kommer att ta kontroll över gränsen steg för steg, sade landets premiärminister Viktor Orbán, enligt Reuters.

På söndagsförmiddagen hade lugnet lagt sig över den österrikiska gränsbyn Nickelsdorf efter det dramatiska lördagsdygnet. Men det kanske inte varar så länge - flyktingar rapporteras fortsätta ge sig av från Budapest till fots.

ANNONS