Fakta: Attacker i Frankrike

Frankrike har blivit utsatt för en rad terrordåd sedan januari 2015 då tolv personer dödades i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.

ANNONS
|

I januari 2015 dödades tolv personer i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet med al-Qaida respektive IS.

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste någonsin i sitt slag i Frankrike.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

ANNONS

I april 2017 – bara några dagar före första omgången i det franska presidentvalet – klev en man ur sin bil på paradgatan Avenue des Champs-Élysées i Paris och öppnade eld med automatvapen. En polis sköts ihjäl och ytterligare två skadades. IS tog på sig dådet.

I augusti 2017 körde en 36-årig man på sex franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.

I oktober 2017 knivmördades två kvinnor av en man vid järnvägsstationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällor "Allahu akbar" (Gud är större) medan attacken pågick.

ANNONS